Texasin osavaltiossa toivotetaan senaattori Ted Cruzin ja kuvernööri Greg Abbottin voimin bitcoin-louhijoita kovasti tervetulleiksi. Kun Kiina kielsi louhinnan, on Yhdysvalloissa louhoksia pystytetty innolla. Texasin osavaltiossa vain on pienen pieni ongelma, jota Cruz tai Abbott eivät suostu ääneen myöntämään; osavaltion sähköverkko on jo nyt kovilla.

Osavaltion sähköverkosta vastaava Ercot julkaisi hiljattain raportin, jossa käytiin läpi sähkönjakeluun kohdistuvia haasteita. Haasteet muuttuivat hengenvaarallisiksi ongelmiksi helmikuussa, kun talvimyrsky katkoi sähköjä laajoilta alueilta ja miljoonat taloudet joutuivat kituuttamaan poikkeussäässä ilman sähköä. Myös vedenjakelussa ilmeni merkittäviä ongelmia.

Tuore raportti paljastaa, ettei poikkeusoloihin varautumista ole edelleenkään tehty asianmukaisesti, kertoo Gizmodo. Vaikka poliitikot väittävät ongelmien olevan poissa päiväjärjestyksestä, on sähköverkko edelleen yhtä riskialtis.

Samaan aikaan osavaltioon halutaan lisää bitcoin-louhijoita. Uutistoimisto Bloombergin mukaan tehontarve voi seuraavien parin vuoden aikana kasvaa jopa 5000 megawattia, tuplasti pääkaupunki Austinin kulutuksen verran.

Kun Texasissa louhitaan nyt noin 8–10 prosenttia bitcoineista, arvellaan tuon osuuden nousevan jopa 20 prosenttiin.

Poliitikkojen mukaan louhinta voisi jopa vahvistaa verkkoa. Erikoinen ajatusketju perustuu siihen ideaan, että louhijat olisivat valmiita vähentämään louhimista, kun virrankulutus muualla nousee ja verkon kapasiteetti alkaa loppua kesken.

Kryptovaluuttoihin erikoistuneen verkkosivu Digiconomistin perustaja, datatieteilijä Alex de Vries ei kuitenkaan jaksa uskoa, että louhijat moiseen suostuisivat, edes alhaisemmilla maksuilla houkuteltuina. Hänen mukaansa jokainen hetki, kun louhintalaitteet eivät bitcoineja kaiva, on tappiota louhijalle.

De Vries toteaa, että ainoa keino säännellä sähkön kulutusta olisi määritellä louhijoille yläraja. Hänen mukaansa osavaltiossa ollaan nyt ottamassa riskiä, joka saattaa maksaa ihmishenkiä. Helmikuun myrskyn ja sähkökatkojen seurauksena osavaltiossa kuoli yli 100 ihmistä.