The Wall Street Journal kertoo (maksumuurin takana), että kerätty data sisälsi muun muassa laboratoriotuloksia, lääkäreiden diagnooseja sekä potilaskertomuksia. Niiden perusteella henkilöistä saa koottua täyden terveyshistorian, nimiä ja syntymäpäiviä myöten.

Ainakin 150 Googlen työntekijällä oli pääsy kerättyyn dataan.

The New York Times vahvisti suuren osan WSJ:n löydöksistä ja lisäsi, että osa Googlen työntekijöistä on saattanut ladata osan potilastiedoista itselleen.

Google kuitenkin vakuuttaa The Vergelle, että kyseessä on ihan tavallista bisnestoimintaa.

Googlen mukaan on normaalikäytäntö, että terveysalan toimitsija jakaa arkaluontoisia ja henkilökohtaisia terveystietoja teknologiatoimittajan kanssa, mikäli asiaankuuluva sopimus on allekirjoitettu. Jos sopimus muotoillaan oikein, potilaille ei tarvitse kertoa koko tiedonkeruusta.

Wall Street Journalin artikkelin jälkeen asianomaisten oli pakko paljastaa mistä on kyse, ja miksi dataa on kerätty.

Google on ryhtynyt yhteistyöhön terveysalan raskaan sarjan ottelija Ascensionin kanssa, joka toimii 21 osavaltiossa. Google kehittää Ascensionille tekoälyä ja koneoppimista käyttävää järjestelmää, joka räätälöi hoitokeinot potilaskohtaisesti.

Ascensionin tiedotteen mukaan kumppanuus pyrkii ”optimoimaan yksilöiden ja yhteisöjen terveyttä ja hyvinvointia, ja luoda kattava kokonaisuus digitaalisista mahdollisuuksista”.

Google antoi omassa tiedotteessaan hankkeelle nimen, Project Nightingale.

Forbesin mukaan Project Nightingale – osuvasti siis nykyaikaisen sairaanhoidon perustaja Florence Nightingalen mukaan nimetty projekti – on pilvipohjainen järjestelmä, josta Ascensionin työntekijät voivat kiskoa potilaiden täydet tiedot esiin, mukaan lukien koetulokset, lääkkeet, asiakirjat sekä miksi potilas hakee hoitoa.

Google vakuuttaa, että kaikki Ascensionille tehty työ on täysin lainmukaista, ja tietoturvaan kiinnitetään erityistä huomiota ja suojaa.