Dnssec varmistaa, että nimipalvelukyselyihin saadut vastaukset tulevat oikealta lähettäjältä eikä vastaustietoja ole muokattu. Kun palvelu on käytössä, vastaukset nimipalvelukyselyihin saadaan digitaalisesti allekirjoitettuina.

Ssl-tekniikka (Secure Sockets Layer) varmistaa käyttäjän saapumisen oikealle sivustolle. Dnssecin tarkoituksena on täydentää sitä ja estää tilanteet, joissa käyttäjä voi joutua väärälle palvelimelle jo ennen kuin yhteys on turvattu ssl-tekniikalla.

"Suomessa tilanne dnssecin käyttöönoton osalta on ollut toistaiseksi huono. Se on käytössä noin yhdellä prosentilla .fi- tunnuksia”, Traficomin johtava asiantuntija Juhani Juselius kertoo tiedotteessa.

Hän toteaa, että esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa suojattujen kansallisten .se- ja .no -loppuisten verkkotunnusten osuus on reilusti yli 50 prosenttia. Myös internetliikenteen ndssec-validoinnissa Suomi on rankasti jäljessä näistä pohjoismaisista naapureistaan.

Traficom toimii yhteistyössä Suomessa toimivien verkkotunnusvälittäjien ja internet-yhteyksiä tarjoavien yritysten kanssa tavoitteena parantaa kansalaisten ja organisaatioiden tietoturvaa, esimerkiksi juuri edistämällä dnssecin käyttöönottoa. Fi-verkkotunnuksia tarjoavat välittäjät voivat tarjota dnsseciä asiakkailleen, internetyhteyksien tarjoajat kytkeä päälle dnssecin validoinnin resolverinimipalvelimissa tai ottaa itse dnssecin käyttöön.

Yhteistyö huipentuu kansalliseen Launch Dayhin torstaina 5. syyskuuta, jolloin muun muassa käydään läpi, ketkä kaikki toimijat ovat ottaneet käyttöön tietoturvalaajennuksen. Mukaan tulleiden yritysten nimiä julkaistaan jo nyt Traficomin www-sivuilla.

Mukaan voi ilmoittautua ja annettuja tietoja päivittää laittamalla sähköpostia osoitteeseen fi-domain-tech@traficom.fi.