Ihmissilmin voi vielä erottaa aidot tuotokset ja deepfake-videot, ainakin jos liikkuvaa kuvaa tarkkailee kriittisin silmin pidemmän pätkän. Valokuvien suhteen homma on jo vaikeampaa. Myös videoiden kanssa ollaan pian pisteessä, jossa ihmisvoimin ei enää eroteta aitoa feikistä.

Tätä kehitystä on omalta osaltaan tukemassa Microsoft, joka on yhteistyössä Pekingin yliopiston kanssa kehittänyt FaceShifter-ohjelmistokehyksen aidolta vaikuttavien kasvonvaihtovideoiden tekemiseen.

Samalla FaceShifterin julkistuksen yhteydessä Microsoft on kertonut myös Face X-Ray-ohjelmistokehyksestä. Sen avulla puolestaan pyritään paljastamaan deepfake-tekniikkaa hyödyntämällä tehdyt kuvat.

Kasvonpiirteiden vaihtamiseen kykeneviä sovelluksia ovat jo älylaitteiden sovelluskaupat täynnä. Microsoftin tekoälyä hyödyntävä ohjelmisto on kuitenkin VentureBeatin mukaan mukaan huomattavasti muita edellä. Se osaa ottaa huomioon esimerkiksi pään asennon, mahdolliset silmälasit ja kuvaushetken valaistusolosuhteet.

Paljastustyökalu Face X-Ray osaa myös suoriutua mainiosti tehtävästään. Se pyrkii tutkimaan löytyykö valokuvasta mahdollisesti elementtejä, jotka kielisivät kahden eri kuvan yhdistämisestä. Tulokset koemateriaalilla ovat lupaavia, mutta tutkijat toteavat, että paljastimen toiminnan tuntevat tahot voisivat luoda sitä huijaavia kuvia.