Digitaalinen taidekauppa on viime aikoina noussut isosti otsikoihin useiden miljoonien arvoisten nft-kauppojen ansiosta. Nft eli non-fungible token on lohkoketjuun tallennettava virtuaalinen todistus teoksen omistusoikeudesta ja siksi sitä on kutsuttu myös kryptotaiteeksi.

Samaan aikaan on herännyt paljon keskustelua nft-kaupankäynnin tuhoisista ympäristövaikutuksista. Lohkoketjut ovat todellisia virtasyöppöjä ja jokainen nft-kauppa aiheuttaa suuret päästöt, erityisesti kun muistetaan nft:n olevan lähinnä keräilyobjekti ilman sen suurempaa hyötyä. The Art Newspaperin mukaan digiartisti Beeplen ennätyksellinen yli 69 miljoonan dollarin kollaasiteoksen nft käytti yhtä paljon sähköä kuin 13 kotitaloutta vuodessa.

Energiankulutusta hillitäkseen ethereum-lohkoketjun perustajiin kuuluva Joe Lubin on julkaissut uuden nft-taiteelle suunnatun lohkoketjun nimeltään Palm. Hän kertoo Palmin olevan 99 prosenttia energiatehokkaampi kuin nykyinen ethereum, joka käyttää samaa louhintamekanismia kuin bitcoin.

Tyypillisen laskentatehoon perustuvan louhinnan sijaan Palm käyttää Proof of Authority -algoritmia, jossa uudet lohkot validoidaan henkilöllisyyden avulla. Näin sähköä kuluu vähemmän, koska jokaisen uuden lohkon validointi ei vaadi suurta määrää laskentatehoa.

Palmin ensimmäinen julkaisu on taiteilija Damien Hirstin teos ”The Currency Project”, jossa taiteilija laskee liikkeelle 10 000 uniikkia öljymaalausta sekä niiden nft:t. Teosten hinnoista ei ole toistaiseksi tietoa.