Yhdysvaltojen vuoden 2020 presidentinvaalien demokraattiehdokkaan etsintä käy jo kuumana. Erityisesti New Yorkin pitkäaikaisena pormestarina tunnettu Michael Bloomberg lähti mukaan kisaan viime tingassa. Nyt hän pyrkii nostamaan omaa profiiliaan rahalla – kuinkas muutenkaan.

Poliittisella urallaan niin demokraatteja kuin republikaanejakin edustanut Bloomberg on kokeillut siipiään myös sitoutumattomana. Nyt hän kuitenkin on palannut demokraattipuolueen huomaan.

Maailman 20 rikkaimman ihmisen joukkoon kuuluva Bloomberg pyrkii Valkoisen talon isännäksi omin varoin siinä missä monet muut ehdokkaat luottavat toisten miljardöörien tai kansan syvien rivien taloudelliseen tukeen.

The Vergen mukaan 77-vuotias miljardööri on nyt ostanut Google-näkyvyyttä peräti 15 miljoonalla dollarilla. Kyseessä on toki pelkkä taskuraha miehen kymmenien miljardien omaisuuden rinnalla. Yhdysvalloissa Bloombergin nimi kuitenkin pompsahtaa nyt esiin, mikäli Googlella etsii tietoa presidentti Trumpin virkarikostutkinnasta, ilmastonmuutoksesta tai aseiden turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Yhteensä Bloomberg on laittanut rahaa palamaan reilun kuukauden kestäneen kampanjansa aikana noin 200 miljoonaa dollaria. Rahojensa vastineeksi hän on onnistunut saavuttamaan kyselyissä noin viiden prosentin kannatuksen. Demokraattien kisassa edellä ovat siis Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren ja Pete Buttigieg. Tämä on kuitenkin vasta alkua, sillä Bloomberg on luvannut käyttää peräti miljardin omaan kampanjaansa.

Ensimmäiset demokraattien esivaalit järjestetään Iowan osavaltiossa helmikuun kolmantena päivänä. Lopullisesti demokraattiehdokas valitaan puoluekokouksessa heinäkuun puolivälissä.