Kyberturvallisuusyhtiö Kasperskyn teettämän kyselyn mukaan lähes joka neljäs verkossa seikkaileva antaa sovelluksille ja palveluille aina luvan käyttää laitteensa kameraa ja mikrofonia.

Positiivista on, että ihmisten tietoisuus esimerkiksi web-kameran tietoturvariskeistä on kohtuullisen korkealla tasolla. Lähes kuusi kymmenestä ihmisestä oli huolissaan, että heitä saatetaan heidän tietämättään seurata verkkokameran välityksellä, ja 60 prosenttia vastaajista arveli, että salakatselua voitaisiin tehdä haitallisen ohjelmiston avulla.

Kasperskyn kyselyn mukaan 27 prosenttia 25–34-vuotiaista antoi aina sovelluksille pääsyn laitteen kameralle tai mikrofonille. Yli 55-vuotiaiden kohdalla jopa 38 prosenttia puolestaan ilmoitti, ettei milloinkaan anna sovelluksille tai palveluille pääsyä kameraan tai mikrofoniin.

Kaspersky antaa muutamia vihjeitä web-kameran turvalliseen käyttöön. Erillinen kamera on tietysti helppo irrottaa koneesta, kun taas läppärissä kameran kuvaamattomuus on helppo varmistaa esimerkiksi pienellä suojalla, jonka voi asettaa kameran eteen, kun kameraa ei tarvita.

Hyvin yksinkertainen keino on myös tarkastella, mitkä sovellukset ovat pyytäneet lupaa kameran käytölle.

Oli kyse sitten tietokoneesta, puhelimesta tai tabletista, pääsee asetuksista haulla helposti katsomaan, mitkä sovellukset ovat pyytäneet lupaa kameran tai mikrofonin käytölle. Esimerkiksi Zoomin kaltaisen videopuhelusovelluksen kohdalla lupa on helposti perusteltavissa, mutta laskinsovelluksen kohdalla perustelujen täytyy olla jo todella hyvät.

Androidissa saat esille sovellusten käyttöoikeudet menemällä Asetukset > Sovellukset ja ilmoitukset > Sovelluksen oikeudet. Kameraa käyttävät sovellukset löytyvät kohdasta Kamera, mikrofonia käyttävät kohdasta Mikrofoni jne. Voit klikata auki sovellukset ja tarvittaessa poistaa lupia.