Aukon avulla hyökkääjä voi ajaa koodia tietokoneella ja pakottaa sen paljastamaan arkaluontoisia tietoja. Kyse voisi olla verkkosivun selaimessa ajamasta javascriptistä tai pilvialustalla olevasta virtuaalikoneesta, joka pystyisi hyökkäämään toiseen samalla palvelimella toimivaan virtuaalikoneeseen.

Wiredin mukaan kyse on ZombieLoadiksi nimetyn haavoittuvuustyypin versiosta. Tutkijat käyttävät tällaisista haavoittuvuuksista nimitystä rogue in-flight data load, mutta Intel käyttää ennemmin nimitystä microarchitectural data sampling (mds).

Tutkijaryhmässä on mukana asiantuntijoita Amsterdamin Vrije Universiteitista, Belgian KU Leuvenista, Saksan Helmholtz Center for Information Securitysta ja Itävallan Graz University of Technologysta.

Tutkijat varoittivat Inteliä löytämistään uusista mds-hyökkäystyypeistä jo syyskuussa 2018, mutta Intel ei ole vieläkään paikannut vikoja. Toukokuussa Intel kertoi julkaisseensa paikkauksia mds-ongelmiin, mutta tutkijoiden mukaan vaarallisin muoto jäi paikkaamatta. Yhtiö kertoi tämän viikon maanantaina, että on julkaissut useita paikkauksia, mutta myöntää samalla, että nekään eivät täysin paikkaa kyseessä olevia ongelmia.

Haavoittuvuustyypin hyväksikäytön aiemmin luultu vaativan paljon pidemmän ajan kuin millaiseen iskuun sen on nyt osoitettu pystyvän. Sen jälkeen, kun aukoista ensimmäisen kerran kerrottiin Intelille, Vrije Universiteitin VUSec-ryhmän tutkijat sanovat kehittäneensä todisteeksi sovelluksen, jossa haavoittuvuutta käytetään hyväksi muutamissa sekunneissa tietojen varastamiseen tuntien tai päivien mittaisen operaatio sijaan.