DNA ryhtyy purkamaan jäljellä olevaa kupariverkkoaan tämän vuoden aikana. Muutostyöt alkavat Raisiossa marras–joulukuun vaihteessa. Aikataulun mukaan kupariverkko korvataan nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä.

DNA lupaa tiedottaa kupariverkkoasiakkaitaan erikseen ennen muutostöiden alkamista ja tarjota korvaavia palveluita. Kokonaisuudessaan muutostyöt toteutetaan vaiheittain vuosien 2021–2025 aikana.

”Kupariverkko on palvellut televiestintää yli 160 vuotta, aina lennättimen käyttöönotosta lähtien. Nykyteknologialla on toteutettavissa parempia tiedonsiirron väyliä, joko radiotekniikalla, kaapeliverkolla tai optisilla kaapeleilla”, DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto sanoo tiedotteessa.

Kupariverkkoa on käytetty pääasiassa lankapuhelinyhteyksien ja vanhan laajakaistatekniikan (xdsl), eli korkeintaan muutaman kymmenen megan yhteyksien ylläpitämiseen.

DNA:n mielestä ajankohta kupariverkon purulle on otollinen nyt, sillä 5g-verkot ovat yleistymässä lähivuosina laajaan käyttöön. Kupariverkon asiakasmäärät ovat vähentyneet rajusti viime vuosien aikana ja verkon ylläpidon kustannukset ylittävät lähiaikoina palvelun liikevaihdon.

DNA toteuttaa purkutoimet alueellisesti haja-asutusalueilta kohti taajamia. Muutostyö koskettaa niitä kuntia, joissa DNA:lla on kupariverkkopohjaisia palveluja. Yksittäisiä kuntia on useita kymmeniä. Asiakkaita, joiden palveluihin muutostyö vaikuttaa, halutaan tiedottaa asiasta hyvissä ajoin, jopa vuotta tai vähintään puolta vuotta etukäteen. Myös Traficom edellyttää minimissään kuuden kuukauden siirtymäkautta alueilla, joilta kupariverkko poistuu.

DNA lupaa tiedottaa alueellisesti alkavista purkutöistä aina erikseen. Tämän jälkeen DNA lähestyy purkualueen asiakkaita henkilökohtaisesti ja auttaa heitä siirtymään korvaavien palveluiden pariin. Lopulta DNA irtisanoo vanhat kupariverkon palvelut päättymään irtisanomisajan puitteissa.

Kun alueella ei enää ole asiakkaita kupariverkon piirissä, DNA purkaa tarpeettomat laitetilat ja laitteistot, jotka kierrätetään elektroniikkaromuna uusiokäyttöön.