Googlen entinen kansainvälisistä suhteista vastannut pomo Ross LaJeunesse väittää, että hänet savustettiin yhtiöstä ulos kyseenalaisella tavalla. LaJeunessen mukaan ura Googlella tyssäsi siihen, että hän puolusti sananvapautta ja yksityisyyttä Kiinassa turhankin sitkeästi, uutisoi Engadget.

LeJeunesse kertoo Googlelta lähtönsä syistä ja taustoista omassa blogissaan. Hänen uransa Googlella alkoi vuonna 2008. Lähtölaskenta käynnistyi puolestaan 2017, kun Google oli valmistelemassa paluuta Kiinaan sensuroidulla hakukoneella, joka kulki nimellä Project Dragonfly.

Hän kertoo vaatineensa painokkaasti, että Google tekisi selvät linjaukset pyrkimyksistään yksityisyyden ja sananvapauden edistämiseksi.

Googlen lakiasiantuntijoiden mielestä idea oli huono, sillä virallinen sitoumus olisi voinut lisätä yhtiön velvoitteita. LaJeunessen mukaan hänen kritiikkinsä Dragonfly-projektia kohtaan torpattiin korkeammalta taholta yhä uudestaan ja uudestaan. Lopulta organisaation uudelleenjärjestelyn jälkeen hän kertoo löytäneensä itsensä ilman sopivaa työtehtävää.

Googlen näkemys tapahtumien kulusta on hyvin erilainen. ”Seisomme järkähtämättömästi ihmisoikeuksia puolustavien pyrkimysten ja järjestöjen takana. Sitoutumisemme ei liity mitenkään yhtiön sisäisiin uudelleenjärjestelyihin, joista on kerrottu laajasti ja jotka vaikuttivat useisiin työntekijöihin. Uudelleenjärjestelyn myötä Rossille tarjottiin tasoltaan ja palkaltaan täysin aiempaa positiota vastaavaa paikkaa, josta hän kieltäytyi. Toivotamme Rossille kaikkea hyvää poliittisissa pyrkimyksissään”, yhtiön Engadgetille toimittamassa tiedotteessa todetaan.

”Poliittisilla pyrkimyksillä” viitataan LaJeunessen tavoitteeseen päästä senaattorin virkaan Mainen osavaltiossa. Engadget huomauttaa, että LaJeunessen ulostulo saattaakin olla osin taktista huomion kalastelua vaaleja varten. Toisaalta kritiikki ja huoli Googlen Dragonfly-projektin vaikutuksista yksityisyyteen ja sananvapauteen ei ole lainkaan mölinää tyhjästä. Hanke ei lopulta ikinä toteutunut, vaan se kuopattiin vuonna 2019.