Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa paikalla olivat Elisan edustajien lisäksi mukana yhteistyökumppanit HTC, ZTE, Huawei ja OnePlus. Paikalla oli mahdollisuus kokeilla nopeasti valmistajien uusia 5g-malleja.

Kaksi marjaa. OnePlus 7 Pro -puhelimen 4g- ja 5g-versiot eivät erotu toisistaan kuin pienellä tekstillä puhelimen alareunassa.

Ulkoisesti esimerkiksi OnePlus 7 Pro -mallin 5g-versio ei eroa millään tavalla jo myynnissä olevasta 4g-versiosta. Yhtiön Suomen maajohtaja Tuomas Lampén kuitenkin mainosti Tiville sisuskalujen vaatineen radikaalia uudelleensuunnittelua – esimerkiksi nfc-piiri piti suunnitella täysin uudelleen, jotta se mahtuisi samoihin kuoriin yhdessä uuden 5g-tekniikan kanssa.

Ennen tilaisuuden alkua Lampén kertoi mitanneensa puhelimen latausnopeudeksi noin 660 megabittiä sekunnissa. Varsinaisessa demotilanteessa tästä kuitenkin jäätiin selvästi, puhelin ylsi vain noin 200 megabitin nopeuksiin. Samaan aikaan pienessä tilassa käytössä oli tosin lukuisia 5g-laitteita. Hurjimmat nopeudet olivat esillä viereisellä demoständillä, jossa ZTE:n puhelin kertoi lataavansa dataa verkosta 890,76 megabitin sekuntivauhtia.

Hurjaa vauhtia. ZTE:n 5g-puhelin löi tauluun aamiaistilaisuuden kovimmat lukemat.

Kannattaako huimien latausnopeuksien perässä siis rynnätä heti 5g-kauppaan? Lompakossa päätös ainakin tuntuu. Esimerkiksi Tivin tietojen mukaan ensimmäisenä 5g-laitteena Suomessa myyntiin ehtivä ZTE Axon 10 Pro 5G maksaa 300 euroa enemmän kuin saman laitteen 4g-versio. Samalla toki myös puhelimen ram-muisti kasvaa kahdella ja tallennustila 128 gigatavulla. OnePlussan Lampén kuitenkin muistuttaa, että puhelin on usein käytössä useita vuosia. Jos sama laite on käytössä vielä kolmen vuoden päästä, on 5g-verkkotuesta jo aivan toisella tavalla hyötyä – eikä lisäkustannus vuotta kohden ole kohtuuton.

Myös 5g-liittymä maksaa luonnollisesti enemmän kuin vanhempaa verkkotekniikkaa hyödyntävä liittymä. Elisan pelkkään datakäyttöön suunnattu Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 1000M on myynnissä 44,90 euron kuukausihintaan. Vitosen lisämaksusta pakettiin ympätään rajattomasti puheluita ja tekstiviestejä.

Pelkistä latausnopeuksista ei kuitenkaan uudessa tekniikassa ole kyse. Yhdessä niiden kanssa myös pienet latenssit mahdollistavat esimerkiksi pilvipelipalveluiden käyttämisen aivan uudella tavalla.

HTC 5G Hub. 5g-tukiasema tuo viidennen sukupolven mobiiliverkot kotona hyödynnettäväksi. Valmistaja lupaa jopa virtuaalitodellisuuskokemuksten virtaavan verkosta sen läpi tarpeeksi pienellä viiveellä - mutta vasta lähitulevaisuudessa.