Neljä eurooppalaista suojatun viestinnän sovellusta on huolissaan, että salauksen käyttöä saatettaisiin tulevaisuudessa rajoittaa Euroopassa.

ProtonMail ja Tresorit-sähköpostipalvelut, Threema-pikaviestisovellus sekä Tutanota-pilvitallennuspalvelu varoittavat yhteisessä viestissään EU:ta havittelemasta takaovia päästä päähän salaustekniikoihin, TechCrunch uutisoi.

Sovelluskehittäjät ovat huolissaan sen jälkeen, kun EU-komissio hyväksyi joulukuussa päätöslauselman, jossa halutaan ”turvallisuutta salauksen avulla ja turvallisuutta salauksesta huolimatta”.

Salaus turvaa ihmisten tietoja ja yksityisyyttä verkkorikollisilta, mutta myös viranomaisilta. Viimeisen viiden vuoden aikana yleistynyt päästä päähän salaus on saanut Yhdysvalloissa ja eri puolella maailmaan aikaan keskustelua siitä, estääkö salaus poliisia ja muita turvallisuusviranomaisia tutkimasta ja torjumasta tehokkaasti rikollisuutta.

Poliisi voi oikeuden määräyksellä vaatia sovelluksia kehittäviltä yrityksiltä käyttäjien tietoja ja sisältöjä tutkintatarkoituksiin. Jos sovellus käyttää liikenteen salausta, voi yritys toimittaa vain salakirjoitetussa muodossa olevaa tietoa, koska silläkään ei ole pääsyä asiakkaidensa viesteihin selkokielisessä muodossa.

TechCrunchin mukaan EU-komissio mainitsi joulukuussa salauksen kautta rantain toisessakin julkaisussaan. Terrorisminvastaisia keinoja käsittelevässä toimintaohjelmassa mainitaan, että terrorismin tutkinnassa tarvittaviin tietoihin ”laillisen pääsyn saamiseksi jäsenvaltioiden kanssa tehdään yhteistyötä mahdollisten laillisten, operationaalisten ja teknisten ratkaisujen löytämiseksi”.