Yhdysvaltalainen Wish on nettikauppa, josta löytyy liki kaikkea mitä voi vaan kuvitella, aina Trump-vessaharjoista kanoille laitettaviin suojakypäriin ja lihakimpaleen näköisiin sukkiin. Outouksia myydään todella halvalla, mikä johtikin verkkokaupan suosion räjähdysmäiseen kasvuun.

Wishin liikevaihto olikin vuonna 2020 mukavat 2,4 miljardia dollaria. Sitten onkin pudottu ja kovaa.

Wishin vaikeudet eivät suinkaan ole vielä ohi. TechCrunch kertoo, että useat ranskalaisministerit ovat vaatineet yksissä tuumin, että Wish poistettaisiin niin hakukoneista kuin sovelluskaupoistakin.

Vaatimuksen takana on Ranskan kuluttajansuojaviranomaisen tekemä tutkimus. Viranomaiset epäilivät, että Wishin kautta on liian helppo myydä merkkituotteiden väärennettyjä kopioita, ja tilasivat 140 eri tuotetta nähdäkseen omin silmin mitä sieltä tulee.

LUE MYÖS:

Tulokset olivat tyrmistyttäviä.

Hulppeat 95 prosenttia leluista ei olisi täyttänyt Euroopan asettamia vaatimuksia. 45 prosenttia leluista oli suoraan vaarallisia lapselle.

Myös elektroniikan osalta luvut olivat karuja: 95 prosenttia elektroniikkarojuista ei pääsisi Euroopassa ikinä kauppoihin, ja 90 prosenttia niistä oli tavalla tai toisella vaarallisia.

Jopa halvat asustekoristeet kuten jalokivet olivat vaarallisia 62 prosentissa tapauksista.

Ranskan viranomaiset eivät myöskään ilahtuneet siitä, että Wish kyllä lupaa siivota vaaralliset tuotteet pois, mutta pian samaa tuotetta myydään hiukan eri nimellä. Usein myyjä on vieläpä sama. Wish ei myöskään pidä mitään kirjaa vaarallisia tuotteita koskeneista kaupoista.

Viranomaiset antoivat Wishille kaksi kuukautta aikaa järjestää asiansa niin, että palvelu istuisi Euroopan verkkokaupankäyntiä ja tuoteturvallisuutta koskeviin sääntöihin ja lakeihin.

Koska se ei auttanut, Wish halutaan epävirallisesti kieltää. Viranomaiset haluavat Wish-sovelluksen pois sovelluskaupoista, ja Wishin verkkokaupan pois selainten hakutuloksista.

Jos Wish-sovellus löytyy edelleen puhelimesta sitä voi käyttää entiseen malliin. On kuitenkin hyvä kysymys kannattaako näin tehdä.