Black Friday on kohta täällä, ja kauppojen nettisivut pullistelevat tarjouksista. Toinen toistaan mehevämpiä alennusprosentteja, wau!

Mutta mistä hinnoista prosentit lasketaan?

Mitä suurempi alkuperäinen hinta on, sitä suuremmalla alennusprosentilla tuotteen voi myydä ja tehdä edelleen mukavasti katetta. Jotkin firmat voivat jopa nostaa alkuperäistä hintaa hieman ennen alennusmyyntiä, jotta alennukseen saa mukavasti turvotusta.

Mikrobitin Black Friday -oppaat kertovat, mitä tulee ottaa huomioon, kun vertaa tuotteita ja hintoja toisiinsa. Kerromme muun muassa, mitkä ovat nykytelkkarien olennaisimmat ominaisuudet – sekä sen, minkälaisia laitteita ei kannata välttämättä lainkaan ostaa, vaikka halvalla saisi.

Alkuperäishintojen vertailu onkin haastavaa hommaa, etenkin kun kaikki firmat eivät ole vielä julkaisseet tarjouksiaan. Hinnat voivat netissä myös muuttua jopa saman päivän aikana, ja aiemman hinnan tarkistaminen voi olla hankalaa.

Olemme Bitissä esittäneet arvauksia esimerkiksi televisiomalleista, joihin alennus voi todennäköisesti osua.

Sama televisio, iso hintaero. Yksi versio hinnasta....

Tsekkaa esimerkiksi tästä 77-86-tuumaisten televisioiden vertailuhinnat (sekä pienemmät tuumakoot ohesta). Taulukkoon olemme valinneet markkinoilta alhaisimman löydetyn normaalihinnan suurimmilta jälleenmyyjiltä.

Normaalihintoja kaivaessamme törmäsimme tyypillisesti muutaman satasen eroihin, mutta myös suurempia heittoja löytyi.

Philipsin 77-tuumainen oled-TV 77OLED807 on Verkkokauppa.comissa myynnissä noin 3 999 euron hintaan, Gigantissa taas saman television hinta oli 5 499 euroa tiistaina 22.11.

Kummallakaan jälleenmyyjällä televisio ei ainakaan vielä ole alennuksessa. Kyseinen malli ei myöskään ole päätynyt Mikrobitin suosituslistalle.

Haluamme painottaa, että firmoilla on valta hinnoitella myytävät tuotteet kuten haluavat, eli mitään virhettä ei siis ole tässä tapauksessa kuluttajan kannalta tapahtunut. Esimerkki kuitenkin osoittaa, kuinka vaikeaa kuluttajan on määrittää niin sanottu ”tavallinen hinta”, johon alennushintaa voisi järkevästi verrata.

Sama televisio, iso hintaero. Toinen versio hinnasta.