Viime päivinä on kummasteltu ja paheksuttu sitä, että kiinalaiset käyttävät suuria some-palveluita propagandakanavinaan. Twitterin avulla on mollattu Hong Kongin mielenosoittajia sekä haettu ymmärrystä ihmisoikeuksia törkeästi loukkaavalle uiguurien leirittämiselle.

Twitter on reagoinut sulkemalla suuren joukon propagandatarkoituksessa avattuja trollitilejä. Samoin Facebook on siivonnut kiinalaissanomaa sivuiltaan. Kiinassa ei tällaista katsota hyvällä, ja sillä voi olla ikäviä seurauksia.

Kiinalainen South China Morning Post arvelee, että palvelut voivat menettää miljardeja, jos ne kohtelevat Kiinaa huonosti. Facebookin ja Twitterin käyttö maassa on estetty, mutta kiinalaista rahaa niille virtaa kuitenkin.

SCMP:n haastattelemat analyytikot varoittavat seurauksista. Vaikka palvelut eivät toimi Kiinassa, sikäläiset yhtiöt tavoittelevat mainoksilla muun maailman markkinoita.

”Mainoksia ostavat kiinalaisyhtiöt joutuvat nyt harkitsemaan, onko kyse kansallisista eduista. Tilien sulkeminen voi vaikuttaa Facebookin ja Twitterin liikevaihtoihin”, Liu Guohong sanoo.

Jos kiinalaisfirmat vetäisivät yhtenä rintamana mainoksensa pois, Facebook voisi menettää 5 miljardia dollaria, mikä vastaa 10 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Tällaisia lukuja SCMP esittää Pivotal Research Groupin analyysin pohjalta.

Liu uskoo, että Kiinan viranomaiset syyttävät amerikkalaisia kaksinaismoralismista. Propagandatilien sulkemisten rinnalle nostetaan Kiinaan kohdistetut sensuurisyytökset.

Lähde: Tivi