Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Venäjällä on sakotettu satoja tai jopa tuhansia kansalaisia täysin syyttä karanteenimääräysten rikkomisesta, kirjoittaa Business Insider.

Moskovassa otettiin "sosiaaliseen valvontaan” tarkoitettu sovellus alun perin käyttöön maaliskuussa. Valtavan bugimäärän vuoksi se vedettiin kuitenkin äkkiä pois käytöstä. Huhtikuussa sovellus otettiin käyttöön uudelleen, mutta ongelmitta palvelu ei toimi vieläkään.

Human Rights Watchin mukaan lääkäreitä on kehotettu Moskovassa laitamaan kaikki koronaoireista kärsivät potilaat allekirjoittamaan lomake, jossa velvoitetaan pienellä präntillä asentamaan valvontasovellus karanteenin ajaksi. Jos sovellusta ei suostu asentamaan, voi seurauksena olla karanteenin viettäminen sairaalaoloissa.

Valvontasovellus pääsee käsiksi käyttäjän puhelimen dataan sekä vaatii karanteeniin määrättyä henkilöä lähettämään silloin tällöin selfien todistaakseen olevansa kotona. Jos selfie-vaatimukseen ei vastaa, seurauksena on 4000 ruplan eli noin 50 euron sakko.

Sovellus lähettelee selfie-pyyntöjä myös öisin. Jos ilmoitukseen ei herää ja vastaa selfiellä, seurauksena on sakko. Erään naisen kerrotaan saaneen sakot, kun sovellus vaati selfietä naisen ollessa ambulanssin kyydissä kohti sairaalaa koronaoireiden pahennuttua.

Lisäksi sovelluksen kerrotaan olevan edelleen täynnä bugeja. Yleinen vika on sovelluksen jumittuminen selfietä lähettäessä.

Useat moskovalaiset ovat valittaneet sovelluksen kohtuuttomuudesta netissä sekä oikeudessa asti. Viranomaisten linja on kuitenkin toistaiseksi ollut tiukka: huhtikuisen lausunnon mukaan yhtäkään sakkoa ei ole jaettu väärin perustein.