Vaikka Kiinan kryptovaluutasta on vielä vähän tietoa, on valtiollinen dcep (digital currency electronic payment) -hanke jo avannut maan yksityisten pankkien välille kovan kilpailun uuden kryptovaluutan kylkiäisiksi tarjotusta palveluista, Kiinan keskuspankin edustaja kertoo Reutersille.

Kiinan dcep-hanke tukeutuu pitkälti lohkoketjuteknologiaan eli siitä tulee samankaltainen bitcoinin sekä Facebookin ajaman oman kryptorahan libran kanssa, joka on viime aikoina ollut kovassa vastatuulessa.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kävi viime kuussa Yhdysvaltain kongressin edessä todistamassa yhtiönsä kryptovaluutta-asioista.

"Sillä aikaa kun me jahkailemme, muu maailma ei odottele. Esimerkiksi Kiinalla on omat kryptovaluutan suunnitelmansa, jotka toteutuvat hyvinkin pian", Zuckerberg kertoi kongressiedustajille lokakuun lopussa.

Kiinassa laukkakisojen meininki

Dcep-hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa: ensin Kiinan keskuspankki toimittaa kryptovaluuttaa liikepankeille, jotka sitten myyvät sitä suurelle yleisölle. Keskuspankki odottaa pankkien välisestä kilpailusta tulevan laukkakisaa muistuttava tapahtuma.

"Sekä tutkimusvaiheessa että rahan julkistamisessa kilpailu on kuin hevosradoilla. Voittaja vie koko markkinan eli se pankki, jonka palvelut ovat tehokkaimmat ja edullisimmat menestyy myös kryptovaluutan tulevaisuudessa", Kiinan keskuspankin digivaluutan johtaja Mu Changchun sanoi Hongkongissa pidetyssä finanssialan tapaamisessa.

Mu arvelee asioiden kehittyvän niin, että markkinajohtajaksi selviytyvän pankin teknologioita otetaan käyttöön muissakin liikepankeissa ja finanssialan toimijoissa. Siksi pankkien on päästävä heti laukkaradan porteista ulos ja lähtökiihdytykseen nopeasti.

Digitaalinen raha tarjoaa Kiinan vallanpitäjille entistäkin paremmat mahdollisuudet valvoa kansalaisten ja yritysten rahaliikennettä. Ulkomaisia rahansiirtoja voidaan rajoittaa ja rikollisuutta kitkeä kryptovaluutan myötä. Kiinan valuutan ulkoista arvoa on niin ikään helpompi puolustaa muita alati kehittyviä kansainvälisiä valuuttamekanismeja ja maksujärjestelmiä vastaan.

Libra sekoitti EU:nkin pakan

Samaan aikaan toisaalla. EU pysäytti Facebookin libran kehitystyöt Euroopassa jo viime kesäkuussa, koska komissio pelkää yksityisen sektorin digitaalisesta rahasta johtuvia riskejä. Alkukesällä komissio antoi tukensa julkiselle kryptovaluutalle yksityisen digirahan sijasta.

Nyt EU yllyttää Euroopan keskuspankkia kehittämään yhteisölle omaa kryptovaluuttaa sekä luomaan säännöt tulevaisuuden digitaalisille rahamarkkinoille, joilla toimii monia eri kryptovaluuttoja.

Asiantuntijoiden mukaan Facebookin libra on viimeistään pannut vauhtia eurooppalaisiin lainlaatijoihin ja keskuspankkiireihin, jotka alun alkaen ovat ylenkatsoneet yksityisiä digirahoja mitättömän kokoisina maksuvälineinä.

Libra on aiheuttanut suoranaista tunkua yksityisten kryptovaluuttojen sääntelyssä, jossa kaikki viranomaiset ja pankkiirit sekä poliitikot haluavat olla mukana, ITPro kirjoittaa.

EU:n valtiovarainministerit keskustelevat perjantaina kryptovaluuttojen uhkista ja mahdollisuuksista. Puheenaiheina ovat rahanpesu, kyberturvallisuus, maksujärjestelmien toimivuus sekä tietenkin verotus.

"Tarvitsemme ainakin selkeät säännöt, joiden perustella virtuaalivaluuttojen kanssa toimitaan", EU-parlamenttiedustaja Markus Ferber sanoo.

Ferberin mielestä EU:n komissio on ollut liian hyväuskoinen kryptovaluuttojen kehittymisen suhteen. "Nyt kun libra häilyy uhkana horisontissa, on meidänkin viimeistään aika toimia", Ferber toteaa.