Euroopan poliisivirasto Europol tiedottaa, että ”maailman suurin laittomien asioiden ja tavaroiden kauppapaikka pimeässä internetissä”, DarkMarket, on saatu suljettua. Kansainväliseen operaatioon osallistui viranomaisia Saksasta, Australiasta, Tanskasta, Moldovasta, Ukrainasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Poliisin mukaan DarkMarketilla oli yli 500 000 käyttäjää, jotka ostivat tuotteita muutamalta tuhannelta myyjältä. Kauppatavarana oli muun muassa huumeita, väärennettyä rahaa, varastettuja maksukorttitietoja ja haittaohjelmia.

Vaihdon välineenä toimivat kryptovaluutat, muun muassa bitcoin ja monero. Alustalla tehtyjen bitcoin-maksujen arvoksi muodostuu nykykurssilla yli 140 miljoonaa euroa.

Gizmodon mukaan DarkMarketin ylläpitäjäksi epäillään 34-vuotiasta australialaismiestä, joka otettiin kiinni viikonloppuna Saksassa, lähellä Tanskan rajaa. Operaatiossa myös takavarikoitiin yli 20 palvelinta Moldovassa ja Ukrainassa. Kerätty data ohjannee tutkijoita eteenpäin kauppapaikan moderaattorien, myyjien ja ostajien jäljille.

DarkMarketin löytymisen ja sulkemisen kerrotaan olleen osa laajempaa tutkimusta, jonka kohteena oli Cyberbunker-verkkohotellipalvelu. Cyberbunker on aiemmin tarjonnut palveluitaan muun muassa The Pirate Baylle sekä WikiLeaksille.

Netin laittomat kauppapaikat ovat viranomaisille jatkuva riesa, sillä uusia avataan sitä mukaa kun vanhoja suljetaan. Suomen tulli iski vuoden 2020 lopulla suomenkieliseen Sipulimarket-palveluun takavarikoiden verkkopalvelimen sisältöineen.