Hollantilaisoperaattori Ziggon ei tarvitse paljastaa 377 ip-osoitteen omistajan henkilötietoja Hitman’s Bodyguard -elokuvan oikeudet omistavalle Dutch Filmworksille, TorrentFreak kirjoittaa.

Oikeuden päätöksen mukaan Dutch Filmworks olisi todennäköisesti vaatinut epäillyiltä piraateilta 150 euron hyvityksiä.

Tämä ei käy, sillä kyseinen summa ei välttämättä ole suoraan verrannollinen elokuvayhtiön kärsimiin vahinkoihin, oikeus linjaa. Mikäli kärsityt vahingot ovat todellisuudessa pienemmät kuin oikeudenomistajien vaatima hyvitys, olisi mukana myös sakkoelementti, eikä sovintoehdotus voi sisältää rangaistusta.

Lisäksi oikeus ottaa kantaa henkilötietojen luovuttamisen ongelmallisuuteen. Laittomia lataajia vertaisverkosta saalistavat asiantuntijayritykset saavat haaviinsa vain käyttäjän ip-osoitteen. Ip-osoite puolestaan osoittaa tiettyyn liittymään.

Liittymällä on aina haltija, mutta yhtä lailla sillä saattaa olla myös useita eri käyttäjiä. Tästä syystä olisi ongelmallista, mikäli hyvitysvaade osoitettaisiin liittymän omistajalle, joka ei välttämättä ole laittoman teon takana, oikeus katsoo.

Suomessa oikeudenomistajien edustajat lähettelevät epäillyille piraateille uhkaavaan sävyyn muotoiltuja kirjeitä, joissa vaaditaan satojen tai jopa yli tuhannen euron hyvityksiä väitetyistä latauksista.

Liittymänomistajien tiedot on saatu markkinaoikeudelta, joka on kuitenkin viime aikoina tiukentanut perusteita, joilla liittymätietoja määrätään luovutettavaksi.