Futurism kertoo, että nykyisin laajassa käytössä olevissa litium-ioniakuissa on kaksi isoa ongelmaa. Ne johtavat sähköä heikosti, ja purkaessaan varausta ne tuppaavat vääntymään. Jossain vaiheessa akut repeytyvät ja murtuvat.

Mikäli litium-ioniakun litium peitetään grafeenilla, tuolla yhden atomin paksuisella ihmehiilellä, kaikki mullistuu.

Grafeeni johtaa sähköä erinomaisesti, minkä ansiosta virta kulkee vuolaammin akusta eteenpäin. Koska grafeeni on myös jäykkää, se auttaa litiumia pitämään muotonsa, jolloin akku ei väänny ajan kanssa.

Tutkijat uskovat grafeenitehosteisten akkujen lupauksiin, eikä suotta. Mikäli tutkijoiden laskelmat pitävät kutinsa, lisäämällä akkuun yksi kerros grafeenia saadaan akku, joka on puolet tehokkaampi kuin perinteinen litium-ioniakku.

Grafeeniakku myös latautuu merkittävästi nopeammin, pakkaa sisäänsä enemmän virtaa ja maksaa vähemmän. Koska ne myös poistavat lämpöä entistä paremmin, ihmeakut eivät kuumene samalla tavalla. Näin ollen niitä käyttävät laitteetkaan eivät kärsi ylikuumenemisesta yhtä taajaan, jolloin myös niiden elinkaari pitenee.

Kaiken kukkuraksi grafeenitehostettujen akkujen hiilijalanjälki on 25 prosenttia litium-ioniakkua pienempi. Sen ansiosta ihmeakut auttaisivat yhteiskuntaamme luopumaan fossiilisten energiamuotojen käyttämisestä.

Tutkijoiden mukaan grafeenitehostetut akut ovat aivan oven takana. Ne saattavat saapua kauppoihin jo ensi vuonna.

”Kyse ei ole siitä toimiiko akkutyyppi vai ei. Kyse on siitä, miten kauan kestää saada viranomaisten hyväksyntä esimerkiksi turvallisuuden ja akkukeston osalta”, sanoo Chip Breitenkamp, akkutyypin kehittämiseen osallistuva polymeeritutkija.