Miljoonien ihmisten siirtyminen kertaheitolla etätöihin ja sen myötä lisääntynyt laajakaistayhteyksien tarve on pannut myös suuret pilviyhtiöt miettimään kriisiaikojen valmiuksiaan. Pilven infraa on koeponnistettu sekä järjestelmien sitkeyttä ja vikojen sietoa testattu, Infoworld kirjoittaa.

Tutkimusyhtiöt Forrester ja GlobaData ovat kumpikin erikseen arvioineet pilviyhtiöiden kriisivalmiuksia. Forrester raportoi maaliskuun 12. päivänä julkaistussa tutkimuksessa muun muassa seuraavaa.

Mallia mustan perjantain alehuumasta

Amazon Web Services on varautunut pilven pitkiinkin käyttöpiikkeihin, jotka muistuttavat "tavallisina aikoina" nähtyjä Black Fridayn tapaisia ostoryntäyksiä. Pandemiaan reagoimisen parhaat käytännöt on lisätty yhtiön toipumissuunnitelmaan (dr, disaster recovery). Amazon kertoo, että sillä on käytössä myös muita keinoja, joilla turvataan kapasiteetin riittävyys ja palvelutarjonnan jatkuvuus.

Google Cloud on perustanut johtotason työryhmän suunnittelemaan toimia covid-19 -viruksen vaurioiden vähentämiseksi. Forresterin mukaan Google vakuuttaa asiakkailleen, että yhtiö kykenee pitämään palvelut käynnissä myös kriisiaikoina.

Kuten Microsoft on jo kertonutkin, Azuren Teams -yhteydenpitoalustan käyttö on lisääntynyt yli 500 prosenttia tammikuun 31. päivän tilanteesta. Samaan aikaan Teamsin käyttö mobiililaitteissa on kasvanut 200 prosenttia. Myös Microsoft sanoo, että sen palvelut riittävät, koska ne on hajautettu konesaleihin eri puolille maailmaa.

Forrester muistuttaa koko viime vuosikymmenen käynnissä olleesta pilvi-infran valtavasta rakentamisvimmasta. Siksi tutkimustalo neuvoo pilven käyttäjiä välttämään paniikkia. Vaikka ihmisten työtapojen pitkän ajan muutoksista ei vielä tiedetä, pandemia tarjoaa ainakin erinomaisen ja tapauskohtaisen keinon testata pilven toimivuutta tosioloissa, tutkijat pohtivat.

Isot porskuttavat, entäs pienemmät?

GlobalDatan mielestä covid-19 -virus ei lisää vain pilvipalveluiden kysyntää, vaan pandemia vauhdittaa muidenkin it-ratkaisujen, ja erityisesti reunalaskennan tarvetta.

Covid-19 varmaankin hyödyttää suurten pilvigorilloiden eli Amazonin, Googlen ja Microsoftin sekä Verizonin markkinatilanteita seuraavien 12 kuukauden aikana. Kuitenkin pienemmät, kakkos- ja kolmosryhmän iaas-palvelujen tarjoajat saattavat kärsiä pandemiasta monellakin tapaa. Esimerkiksi pienempien palvelutarjoajien asiakkaiden korkurssit voivat yleistyä, koska pandemia riepottelee eri toimialoja kovin eri lailla, GlobalData varottaa.

Erityisesti GlobalDatan tutkijat kiinnittävät huomiota siihen, että niin monet pk-yritykset kaikkialla joutuvat sulkemaan kivijalkakauppojaan ja irtisanomaan henkilöstöään, jollei näille voida tarjota etätyötä vaihtoehdoksi.

"Tilanne korostaa pilven tärkeää asemaa liiketoimintojen jatkuvuuden kannalta. Kaikki sellaiset organisaatiot, jotka ovat viimeiseen asti vastustaneet lieketoiminnan digitalisaatiota joutuvat nyt vastakkain ankaran todellisuuden kanssa. Kriisi vahvistaa suurten pilviyhtiöiden asemia", GlobalDatan tutkijat kirjoittavat.