Epävarmuus kiinalaisen Huawein puhelinten Googlen Android-alustan päivityksiin ja sovelluksiin alkaa tuntua jo myös suomalaisten kuluttajien käytössä.

Suomalaisen operaattorin DNA:n toimitusjohtaja Sami Aavikko sanoo, että tällä viikolla Huawein puhelinten myynti on pudonnut jo puoleen aiemmasta.

Kuluttajia voi huolestuttaa jo se, toimivatko suosituimmat mobiilisovellukset jatkossa laitteissa. Myös tietoturva on noussut kysymykseksi. Huawein kyberturvajohtaja Mika Lauhde kuitenkin vakuutteli aiemmin Kauppalehdelle, ettei tietoturva ole uhattuna, koska Huawei pystyy toimittamaan avoimen Android-alustan tietoturvapäivitykset ilman Googleakin.

Aavikon mukaan osa kuluttajista on vaihtanut toisiin puhelinmerkkeihin. Osa Honor- tai Huawei-puhelinta harkinneista taas on siirtänyt hankintapäätöstään kokonaan eteenpäin ja seuraa tilanteen kehittymistä.

Pudotus on merkittävä, sillä Huawein ja tytärbrändi Honorin yhteen laskettu osuus Suomen älypuhelinmyynnistä on ollut parhaimmillaan jo noin 30 prosenttia.

Aavikko kertoi aiemmin Ylen uutisille, ettei DNA tuskin aloittaa Huawein uusien puhelinten myyntiä liikkeissään.

Huawein hankala tilanne näkyy myös kodintekniikkaketju Gigantissa.

”On tässä tilanteessa ymmärrettävää, että Huawein laitteiden myynnissä on nähtävissä myynnin kehityksen laskua viime päivinä. Tällä hetkellä myynti on alhaisempaa kuin mitä on normaalisti totuttu näkemään”, myyntijohtaja Niko Sandström Gigantista sanoo.

Tarkemmin Gigantti ei myyntilukujaan avaa. Sandström toteaa myös, että vielä on kuitenkin liian varhaista tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä Huawein puhelinten kysynnästä.

Tilannetta selventääkseen Gigantti on julkaissut nettisivuillaan tietopaketin Huaweihin, Googleen ja Androidiin liittyen.

Myös Verkkokauppa.comissa on havaittu, että Huaweihin liittyvä uutisointi on vaikuttanut kuluttajiin.

”Uutisten myötä Huawei- sekä Honor-laitteiden myynti on laskenut ja kysyntää on siirtynyt muiden merkkien Android-laitteisiin. Myynti ei ole kuitenkaan kokonaan tyrehtynyt ja tämän hetkisten tietojen valossa aiomme jatkaa laitteiden myyntiä”, kaupallinen johtaja Vesa Järveläinen Verkkokauppa.comista sanoo.

Järveläinen toteaa, että tilanne on poikkeuksellinen ja epävarmuustekijät vaikeuttavat lopullisen arvion tekemistä. Aiheesta tulee paljon kyselyitä asiakkailta.

Teleoperaattori Elisasta taas sanotaan, että kysyntä on siirtynyt ”jonkin verran” Huaweista muihin merkkeihin tällä viikolla.

Elisa aikoo toistaiseksi pitää nykyiset Huawein tuotteet myynnissä. Tulevista puhelimista ei ole tehty päätöksiä.

Suomessa myydään parisen miljoonaa puhelinta vuosittain. Muut isot valmistajat ovat eteläkorealainen Samsung ja yhdysvaltalainen Apple.

Analyytikot ovat arvioineet, että Huawein vaikeuksista hyötyy eniten toinen Android-valmistaja Samsung, ja osin myös Nokia-brändillä Android-puhelimia tuottava HMD Global.