Jättimäinen CES-tapahtuma järjestetään tänä vuonna täysin virtuaalisesti. Megamessujen näytteilleasettajien valtavasta valikoimasta monien silmiin on osunut LG:n futuristinen televisiokonsepti, jolle nykyisessä maailmantilanteessa on yllättäen tilausta.

Valtaosa myytävistä televisioista on ollut perusperiaatteeltaan täysin samanlaisia, vaikka kuvantuottamisen tekniikka tai resoluutio olisikin vaihtunut. Kuluttajat eivät ole lämmenneet sen suuremmin 3d-tekniikalle eivätkä kaarelle taivutetuille näyttöpaneeleille.

Paneelitekniikan edelläkävijöihin kuuluva LG on esitellyt nyt läpinäkyvää televisiota, joka näyttää sammutettuna tavalliselta lasilevyltä. Yhtiön esittelyvideossa malli on asennettu esimerkiksi parisängyn päätyyn - tai ravintolan pöytään esittelemään menua.

Tekniikka ei sinänsä ole uutta tai vallankumouksellista. LG esitteli Tiville yhtiön demohuoneessa Etelä-Koreassa jo vuosia sitten jääkaappia, jonka ovena toimi läpinäkyvä näyttö. Ravintoloihin ja muihin julkisiin tiloihin tarkoitetun jääkaapin ovessa voitiin siten esimerkiksi esittää mainoksia. Vastaavia ratkaisuja ovat vilautelleet myös muut valmistajat, kiinalainen Xiaomi toi oman kotikäyttöön tarkoitetun versionsa markkinoille vuoden 2020 elokuussa hurjaan kuudentuhannen euron hintaan.

Toistaiseksi suuri suosio on kiertänyt eksoottiset laitteet, mutta nyt niille voi löytyä yllättäen käyttöä, CNN pohdiskelee. Monissa kaupoissa ja ravintoloissa on käytössä muovisia koronasuojia. Niiden tilalla voitaisiin käyttää televisioruutua, jolla kuluttajille voitaisiin tarjota lisätietoja palveluista – tai esittää mainoksia.

Koronapandemian jälkeenkin tekniikalla löytynee tilausta, Forresterin analyytikko James McQuivey uskoo. Kodeista läpinäkyviä ruutuja ei kuitenkaan välttämättä nähdä, ainakaan ennen kuin niiden hinnat romahtavat. Käyttöä niille kuitenkin on esimerkiksi sporttibaareissa tai korkealuokkaisissa ravintoloissa esittämässä ilmassa leijuvia taideteoksia. ABI Researchin Khin Sandi Lynn puolestaan näkee läpinäkyvien televisioiden ehdottomasti lunastavan paikkansa myös kodeissa. Nykyisin televisio yleensä sijoitetaan lähelle seinää. Läpinäkyvää ruutua voi käyttää huomattavasti tyylikkäämmin modernin kodin tilanjakajana, sammutettu televisio kuin näyttää vain lasiseinältä.