Finanssiala varoittaa suomalaisten pankkien käyttäjiin kohdistuvasta huijausyrityksestä. Verkkorikolliset ovat onnistuneet ujuttamaan aidoilta nettipankeilta näyttäviä sivustojaan Googlen hakutuloksiin. Pankin nimeä googlaamalla voi siis päätyä oikean nettipankin sijasta tunnukset ja rahat kaappaavat huijaussivustolle. Rikolliset ovat onnistuneet saamaan sivujaan esille useiden eri pankkien nimissä.

”Googlen algoritmit suosivat tietynlaisia sisältöjä. Ilmeisesti huijarit ovat jotenkin onnistuneet manipuloimaan näitä algoritmeja”, pohtii Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Sivuja ei voi helposti pikavilkaisulla erottaa aidoista, pienimmillään erona on vain yksi poikkeava merkki verkkosivun osoitteessa. Pankkien mukaan verkkopankkiin ei pidä koskaan mennä hakukoneen kautta vaan kirjoittamalla oikea osoite suoraan selaimen osoitepalkkiin. Myös muut vanhat tutut neuvot pätevät edelleen.

”Verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun ei koskaan pidä kirjautua linkin kautta, vaan aina omasta selainikkunasta. Pankki tai viranomainen ei koskaan pyydä verkkopankkitunnuksia sähköpostitse tai tekstiviestillä. Jos tällaisen viestin saa, kyseessä on huijari”, Finanssialan tiedotteessa todetaan.