Ruotsalainen verkkolaitevalmistaja Ericsson on päivittänyt tuoreimmassa langattomien matkapuhelinverkkojen raportissaan ennusteensa seuraavan sukupolven 5g-liittymien ja -verkkojen kehitykselle, minkä yhtiö uskoo olevan aiemmin arvioitua nopeampaa.

Jo aiemmin tänä ja viime vuonna verkkolaitevalmistajat ovat todenneet 5g-verkkojen ja -palveluiden tulevan nopeammin kuin oli alun perin ennustettu.

Ericsson arvioi nyt on, että vuoden 2024 lopussa eli noin viiden ja puolen vuoden päästä maailmassa on jo 1,9 miljardia 5g-liittymää, 5g-verkkojen peittoalueella elää 45 prosenttia maailman asukkaista ja 5g-verkot tuovat 35 prosenttia maailman mobiilidatan liikenteestä.

Kesäkuun raportin 1,9 miljardin 5g-liittymän arvio kasvoi siis 27 prosenttia marraskuussa 2018 arvioidusta 1,5 miljardista liittymästä.

Suurin osa 5g-tilaajista on alkuvaiheessa esimerkiksi energiaverkkojen, kotitalouksien tai teollisuuden esineiden tai teollisuuden internetin (IoT) laitteita, kuten mitta-antureita. Tällaisten IoT-laitteiden määrä kasvaa nykyisestä noin miljardista yli neljään miljardiin viidessä ja puolessa vuodessa. Tästä noin 45 prosenttia muodostuu teollisen internetin sovellutuksista, kuten älykkäistä energiamittareista, puettavista terveysteknologian laitteista ja logistiikan seuranta-antureista.

Ericsson arvioi, että 5g-liittymistä noin joka viides eli noin 400 miljoonaa on vuoden 2024 lopussa nopean mobiililaajakaistan liittymiä. Raportin mukaan langattoman laajakaistan liittymiä on vuoden 2024 lopussa noin 8,3 miljardia, eli 5g-liittymien osuus langattoman laajakaistan liittymistä on vuoden 2024 lopussa noin 4,8 prosenttia, jos Ericssonin ennuste toteutuu.

Ericssonin mukaan peittoaluekin voi kasvaa peräti 65 prosenttiin ihmisistä, kun taajuusjakotekniikka tuo 5g-verkkoja aikanaan myös nykyisten 4g-verkkojen taajuuksille.

Osassa maita operaattorit tavoittelevat jopa 90 prosentin peittoaluetta saatavuusalueilleen ensimmäisen vuoden kuluessa.

Kehitystä johtaa Pohjois-Amerikka, jossa 63 prosenttia mobiililiittymistä on 5g-verkoissa viiden ja puolen vuoden päästä, toisena ovat Aasian koilliset maat eli etenkin Japani ja osa Kiinasta 47 prosentin osuudella, ja kolmantena tulee Eurooppa 40 prosentin osuudella, Ericsson ennustaa.

Ericssonin kesäkuun 2019 mobiilidataraportti on luettavissa verkossa.

Ensimmäisistä 5g-sopimuksista kova kilpailu

Datamäärät kasvavat verkoissa tuntuvasti laajentuvien peittoalueiden ja parantuvien tiedonsiirtonopeuksien ansiosta. Ericsson odottaa datamääriin 82 prosentin vuotuista kasvua. Vuoden 2024 lopussa se tarkoittaisi jo 131 eksatavua (eli 131 miljardia gigatavua) kuukaudessa, ja tästä datamäärästä 35 prosenttia tulisi 5g-verkoista.

Verkkolaitevalmistajat kilpailevat alkuvaiheessa kiivaastikin ensimmäisistä 5g-sopimuksista operaattoreiden kanssa.

Ensimmäisiä sopimuksia on pidetty tärkeinä, koska toiveena on pysyvän asiakassuhteen luominen, kun verkkojen rakentaminen etenee täyteen vauhtiinsa.

Nokia ilmoitti kesäkuun alussa solmineensa jo 42 kaupallista 5g-verkkosopimusta, joista 22:sta se on tiedottanut julkisesti. Hieman myöhemmin kiinalainen Huawei ilmoitti uutistoimisto Reutersille, että sillä on kaupallisia 5g-verkkosopimuksia jo 46.

Huawei ei ole saanut 5g-sopimuksia Pohjois-Amerikassa, jossa Yhdysvallat ja Kanada ovat kutsuneet sitä uhkaksi kansalliselle tulevaisuudelle. Epäilijöiden mukaan kyse on kuitenkin enemmän protektionistisesta kauppapolitiikasta, koska julkisuudessa ei ole esitetty näyttöä tietoturvauhkista tai vakoilusta.

Ericssonin mukaan sillä on 21 julkisesti kerrottua 5g-sopimusta, eli ilmeisesti vähemmän kuin Huaweilla ja Nokialla, mutta eri lukuja on hankala verrata keskenään.

Päivitetty 12.6.2019 klo 8:28. Korjattu tieto, että Ericsson vahvistanut jo 21 kaupallista 5g-operaattorisopimusta, ei vain 19 kuten juttu aiemmin väitti.