Iron Sky Universe Oy:lle on kertynyt 64 maksuhäiriömerkintää. Bisnode kertoo raportissaan, että kyseessä ovat yksipuoliset velkomustuomiot ja trattaprotestit.

Maksuhäiriöiden määrä on jatkanut kasvuaan, koska viime heinäkuun lopulla niitä oli kertynyt 47.

Uusissa velkomustuomiossa puhutaan aiempaa suuremmista summista. Toinen niistä on yli 35 000 euroa ja toinen 31000 euroa. Tuorein trattaprotesti on lähes 20000 euroa.

”Loppuvuonna on tullut isoja velkomustuomioita. Taitaa olla loppu aika lähellä”, tulkitsee tilannetta Kauppalehden analyytikko Ari Rajala.

Vuoden 2018 lopussa Iron Sky Universen kassassa oli 118 200 euroa. Velkaa sillä oli yhteensä 6,1 miljoonaa euroa.

Kuunatsit saavuttivat suursuosion

Iron Sky saavutti suursuosion vuonna 2012. Ensimmäinen elokuva kertoi siitä, kuinka vuonna 1945 kuun pimeälle puolelle lentäneet natsit palaavat valloittamaan maailman.

Jatko-osia suunnitellut Iron Sky Universe keräsi kasvurahoitusta Invesdorin joukkorahoitusalustalla: annissa yhtiön arvoksi laskettiin 2,5 miljoonaa euroa vuonna 2014.

Invesdorin kautta Iron Sky saikin 421 sijoitusta. Sijoittajat saivat seurata, kun lupaukset 5–6 miljoonan euron liikevaihdoista ja miljoonavoitoista jäivät toteutumatta.

Lisäksi Iron Sky War Bond keräsi vuonna 2015 Invesdorin kautta lähes 250 000 euroa. Bondin kuponkikorko oli 4–8 prosenttia.

Sijoittajille tarjottu tarina ei toteutunut. Vuoden 2017 liikevaihto oli 13 000 euroa ja vuoden 2018 184 000 euroa.

Kauppalehden Rajala ei pidä syntynyttä tilannetta yllättävänä: Kun tulorahoitusta tuli vuonna 2018 vain 33 000 euroa, ovat maksuhäiriöt ymmärrettävä lopputulos.

”Tyypillistä joukkorahoitusta tässä on tuo tulevaisuuden ennuste, jossa luvataan miljoonien liikevaihdot. Toteuma on ollut vain muutama prosentti.”

”Suurempia kuin Hollywood-studiot”

Invesdorin joukkorahoitustarinassa Iron Sky Universe kertoi loistavasta tulevaisuudesta. Se puhui ”monimediallisesta tieteissaagasta”, joka tuotetaan yhdessä yleisön kanssa.

”Yhdessä osallistuvan yleisön kanssa olemme suurempia kuin kaikki Hollywood-studiot yhteensä”, yhtiö markkinoi Invesdorin sijoitustarinassa.

Pääosa yhtiön rahoituksesta tuli ennakkomaksuina. Vain noin puoli miljoonaa euroa kertyi joukkorahoituksesta osakkeina ja War Bond -joukkolainana.

”Vielä keskeneräisen elokuvan kustannukset kirjattiin taseen muihin pitkävaikutteisiin menoihin, joita oli 2018 lopussa 5,7 miljoonaa euroa”, Rajala kertoo.

Tästä syystä yhtiön tuloslaskelma näytti vain niukkaa tappiota, vaikka rahaa kuluikin elokuvan tekoon.

Ensimmäisen Iron Sky -elokuvan tuotti Blind Spot Pictures Oy, jonka verottaja haki konkurssiin kesäkuussa 2019.

Uutuuselokuvaa pidettiin floppina

Uutuuselokuva tuli markkinoille pitkän odotuksen jälkeen. Sen piti valmistua jo vuonna 2016.

Kotimaisen tieteisseikkailun Iron Skyn vuosikausia väännetty jatko-osa The Coming Race tuli ensi-iltaan vuosi sitten. Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys, arvioi Helsingin Sanomat tuolloin.

”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoitti HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan.

Iron Sky -jatko-osan katsojamäärät jäivät odotettua pienemmiksi, HS raportoi myöhemmin.

Suunnitteilla on kolmas Iron Sky -elokuva ja sen tuotantobudjetiksi on kerrottu 25 miljoonaa dollaria. Kumppaneina ovat China Film Group, Jiabo Culture Development ja Pan Pan Pictures.