Ugandan Yoweri Museveni on hallinnut maataan presidenttinä vuoden 1986 vallankaappauksesta alkaen. Valta on pysynyt Musevenin näpeissä vuoden 1996, 2001, 2006, 2011 ja 2016 vaaleissa. Tuorein viisivuotiskausi on tulossa päätökseensä vuoden 2021 presidentinvaalien myötä. Decryptin mukaan 76-vuotias Museveni haluaa kaikin keinoin varmistaa voiton myös tämän vuoden vaaleissa.

Presidentin pahin vastustaja on pop-tähdestä poliitikoksi loikannut Bobi Wine. Maan poliisi on esimerkiksi pidättänyt Winen ja käyttänyt koronarajoituksia estämään opposition kokoontumiset. Wineä kannattava viestintä haluttiin estää myös digitaalisissa kanavissa, joten maassa estettiin teknisin keinoin sosiaalisen median palveluiden ja pikaviestinten käyttö.

Ugandalaiset ovat tottuneet hallinnon harjoittamaan verkkosensuuriin, joten vpn-palveluiden käyttö on maassa yleistä. Lopulta kansalaisilta katkaistiin nettiyhteydet kokonaan.

Asiasta kertoi maailmalla Uganda Internet Exchange Pointin johtaja Kyle Spencer Twitterissä. Spencer julkaisi kuvan palveluntarjoajille lähetetystä virallisesta määräyksestä sulkea nettiyhteydet. Määräyksen jälkeen maan verkkoliikenne putosikin 95 prosentilla.

Verkon katoaminen on tarkoittanut myös bitcoinien jämähtämistä paikalleen. Paikallisissa bitcoin-pörsseissä ei olekaan ollut ugandalaista liikennettä sensuurikäskyn jälkeen. Vaikka Ugandan merkitys maailman bitcoin-markkinoilla on pieni, herättää tapaus ikäviä visioita millaisiin toimiin totalitaarinen hallinto voi halutessaan ryhtyä kansalaisten digitaalisia oikeuksia rajoittaakseen.