Helsingin poliisi kertoo Twitterissä, että ”Microsoft-huijari” oli ottanut kohteekseen rikostutkinnan työntekijän, vieläpä virkanumeron kautta.

”Soitit nyt poliisin numeroon ja olemme hyvin tietoisia, että yritätte tehdä rikosta”, rikostutkinnan työntekijä vastasi huijarille.

Huijari ei tilanteesta kuitenkaan hätkähtänyt, vaan lopetti puhelun ystävälliseen toivotukseen.

”Tämä puhelu oli virhe. Hyvää päivänjatkoa.”

Poliisin mukaan huijarit pyrkivät uskottelemaan uhreille, että heidän on asennettava tietokoneeseensa etäyhteyden mahdollistava ohjelma – esimerkiksi TeamViewer. Tämän jälkeen saatetaan pyytää luottokorttitietoja ja kuvia ajokortista. Jos näihin pyyntöihin erehtyy suostumaan, voi seuraukset huomata hyvin nopeasti pankkitililtään.

Eräältä helsinkiläismieheltä vietiin elokuussa 100 000 euroa, kun hänen tililtään tehtiin kaksi 50 000 euron tilisiirtoa ulkomaille, bitcoineja välittäville yhtiöille.

”Jos saat soiton ’teknisestä tuesta’, lopeta puhelu, älä asenna tai anna asentaa tietokoneeseesi tai matkapuhelimeesi mitään etäyhteyden mahdollistavia ohjelmia tai muitakaan ohjelmia. Älä myöskään anna huijareille mitään henkilökohtaisia tietoja”, ohjeistaa tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu poliisin tiedotteessa.

Elokuussa Suomen poliisi tiedotti, että ilmoituksia onnistuneista ”Microsoft-huijauksista” tuli tietoon lähes päivittäin.