Pitkään Microsoftin selaimet olivat niitä, joita käytettiin enimmäkseen vain jonkin muun selaimen, usein Google Chromen lataamiseen. Lopulta 2020 Microsoft julkaisi Chromium-pohjaisen Edgen, ja moni pitkäaikainen Chromen käyttäjäkin alkoi miettiä, pitäisikö uudelle Edgelle antaa mahdollisuus. Nyt Gizmodon David Nield ehdottaa, että Google Chrome pitäisi tyystin hylätä Edgen tieltä.

Nield kuvailee, kuinka vuonna 2008 julkaistu Chrome on vuosien saatossa saavuttanut huiman suosion. Chromella on kuitenkin omat heikkoutensa, jotka saavat Nieldin ehdottamaan vaihtoa, tai ainakin kokeilemaan Microsoftin Chromium-pohjaista Edgeä.

Microsoft Edge on tarjolla Windowsille, Macille, Androidille ja iOS:lle, eli kaikille suosituimmille alustoille, ja Edge synkronoi dataa eri laitteiden välillä aivan kuten Chrome. Koska Edge on Chromium-pohjainen, Chromen lisäosat toimivat myös Edgellä, Nield mainitsee.

Chromea on monissa yhteyksissä mainittu resurssisyöpöksi. Tätä asiaa Nield tarkisteli epätieteellisellä tutkimuksella, jossa avattiin samat verkkosivut sekä Chromella että Edgellä. Chrome vaikutti jatkuvasti ahmivan enemmän suoritinkäyttöä, muistia ja levytilaa. Lisäksi Chromella oli avoinna 40 taustaprosessia, kun Edgellä niitä oli 27.

Suora nopeusvertailu ei välttämättä tuota selkeitä eroja suuntaan tai toiseen, mutta Nield suosittelee kokeilemaan molempia selaimia arkikäytössä ja tarkastelemaan, kumpi selaimista toimii jouhevammin ja onko selainvalinnalla vaikutuksia koneen muuhun toimintaan tai vaikkapa virrankulutukseen.

Nield mainitsee myös selainten tietosuojan. Vaikkei Microsoftiakaan ehkä voida ihan puhtaana pulmusena pitää, ovat Edgen tietosuoja-asetukset selkeämmin hallittavissa. Lisäksi Edgessä on valittavana asetus, joka poistaa selaushistorian joka kerta, kun selain suljetaan. Nield mainitsee, että tietosuoja-asioissa kyse on loppujen lopuksi siitä, kumpaan suuryhtiöön käyttäjä haluaa enemmän luottaa, mutta muistuttaa, että Microsoftista ja Googlesta vain toinen on rakentanut periaatteessa koko bisneksensä mainosmyynnin ympärille.

Lisäksi Nield mainitsee Edgen innovatiivisuuden. Microsoft esittelee selaimeen uusia ominaisuuksia kiitettävällä tahdilla. Edge tukee Chromecastia Chromen tavoin, minkä lisäksi käytettävissä on esimerkiksi helppo lukutila, nukkuvat välilehdet tai mahdollisuus asettaa välilehdet pystyriville.