Aika ajoin nousee esille tilanteita, joissa viranomaiset haluaisivat saada käsiinsä kätkössä olevia tietoja. Ne voivat olla salatulla viestintäsovelluksella lähetettyjä ja lukitun laitteen uumenissa. Tuorein tällainen tapaus on puitavana parhaillaan USA:ssa, jossa FBI haluaisi Applen auttavan murhaajan puhelinten tutkimisessa.

Myös Microsoftin pomo Satya Nadella joutui vastaamaan asiaan liittyviin kysymyksiin, mutta The Vergen mukaan vastaukset olivat kuin savolaisella: vastuu siirtyi saman tien kuulijalle.

”Mielestäni takaovet ovat kammottava idea, sillä tiellä ei pidä edetä”, Nadella sanoi. Tämä on yksiselitteistä ja ymmärrettävää. Hän kuitenkin jatkoi arvoituksellisemmin:

”Olemme aina sanoneet arvostavamme kahta asiaa, yksityisyyttä ja yleistä turvallisuutta. Tarvitaan jonkinlainen oikeudellinen ja tekninen ratkaisu, jonka avulle nuo molemmat olisivat ensisijaisen tärkeitä.”

Nadella siis toivoo löytyvän teknisen ratkaisun, joka ei ole takaovi. Applen ja FBI:n tuoreeseen köydenvetoon hän ei myöskään ottanut yksiselitteistä kantaa. Verge muistuttaa, että vuonna 2016 Microsoft astui selvästi Applen tueksi, kun tätä painostettiin avaamaan murhaajan puhelin viranomaisten tarpeisiin.