Pimeässä verkossa on havaittu runsaasti valheellisia myynti-ilmoituksia koronarokotteista, kirjoittaa CNBC. Uutinen perustuu tietoturvayhtiö Check Pointin tekemiin havaintoihin.

Ilmoituksissa mainittuja rokotteita ei ole toimitettu huijaukseen haksahtaneille ostajille, vaan rokotehuijarit ovat kadonneet saatuaan haluamansa maksut bitcoineissa. Kryptovaluutan jäljittäminen on hankalaa, joskin siinä on kehitytty viime aikoina.

Check Point löysi tutkimuksissaan yli 340 myynti-ilmoitusta 34 eri sivulla. Joulukuussa vastaavia ilmoituksia löytyi vain kahdeksan. ”Rokotteiden” hinta on saattanut nousta jopa 1000 dollariin. Tutkijat tilasivat Telegramin kautta väitetysti kiinalaisvalmisteista rokotetta 750 dollarin hintaan. Maksu tehtiin bitcoineilla, minkä jälkeen myyjä poisti tilinsä.

Pimeän verkon markkinoilla myydään usein huumausaineita, aseita ja muuta laitonta. Myyjien rehellisyydestä on kuitenkin vaikea varmistua.

Tutkijat arvelevat myynti-ilmoitusten piikin johtuvan rokotteiden lisääntyneestä kysynnästä. Huijarit hyödyntävät ihmisten epätoivoa ja halua saada rokote mahdollisimman nopeasti. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, sillä erilaisia koronaan liittyviä nettihuijauksia on nähty koko pandemian ajan.