Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefishissä esitelty Ubuntun uusi käyttöliittymäteema Yaru muuttaa suuntaa. Tarkoituksena on siirtyä lähemmäs ylävirtaa (upstream) eli Gnome-työpöytäympäristön Adwaita-käyttöliittymäteemaa.

Muutos johtuu Yaru-kehittäjien halusta pitää ohjelmakoodimuutokset mahdollisimman vähäisinä. Se helpottaa ylläpitoa ja Adwaitaan tulevia päivityksiä. Gnomen kehittäjät ovat olleet myös haluttomia sallimaan käyttöliittymän oletusulkoasun muuntelua, jota monet Linux-jakeluversiot harrastavat.

Vastaisuudessa Yarusta on tarjolla kaksi erilaista käyttöliittymäteemaa, tumma ja vaalea. Tähän asti Ubuntussa avoinna olleiden ikkunoiden yläreuna ja valikko ovat olleet tummia. Valikoiden korostusväri on puolestaan ollut vaaleanharmaa.

Tulevaisuudessa ikkunoiden yläreunat ovat vaaleassa vaihtoehdossa vaaleanharmaita. Korostusväri on puolestaan oranssi, Ubuntun oman brändin mukaisesti. Tummassa Yarussa ikkunareunukset ovat tummanharmaita, korostusväri säilyy niin ikään oranssina.

Uudistunut Yaru-käyttöliittymäteema on todennäköisesti osa lokakuussa julkaistavaa Ubuntu 19.10 Eoan Ermineä. Tarkoituksena on korjata mahdolliset bugit ja omituisuudet ennen ensi huhtikuussa julkaistavaa pitkäaikaisesti tuettua Ubuntu 20.04 LTS:ää.

Frederik Feichtmeier
Frederik Feichtmeier