Tivin Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta saamien tietojen mukaan Suomeen kohdistuu nyt poikkeuksellisen raju huijauspuhelujen buumi. Huijauspuheluita tehdään miljoona kappaletta kuukaudessa.

Mukaan huijauskirjoon sopii kaikkia mahdollisia teonyrityksiä, mutta vaarallisimmat tutkitaan tarkemmin.

Tällä hetkellä huolta eniten herättää Windows Helpdesk -huijaus, jossa murteellisen tankeroenglannin asemesta puhutaankin selvää suomea.

”Olemme tehneet näistä nyt muutamia havaintoa, ja tämä on erittäin huolestuttava ilmiö”, sanoo erityisasiantuntija, Juha Tretjakov Traficomin kyberturvallisuuskeskuksesta.

Syynissä on tapaus, jossa liikenteessä on suomenkielinen huijari, jolla Tretjakovin mukaan oli toimintaohje ja valmis käsikirjoitus, jolla tämä maanitteli uhria avaamaan yhteydet tietojärjestelmäään.

Kyseinen huijaus eteni siten, että kyberrikollinen otti yhteyttä uhriksi valikoituneen organisaation omaan mikrotukeen. Huijari esiintyi vakuuttavasti Microsoftin Windows-helpdeskin edustajana pyysi mikrotuelta oikeuksia päästä asentamaan organisaation johdon työasemille tiettyjä etähallintaohjelmistoja.

Mikrotuki haistoi huijausansan, josta tehtiin ilmoitus sekä poliisille että Kyberturvallisuuskeskukselle.

Koska puhelinmyyntipuhe oli käsikirjoitettu ja huijari tiesi mitä tahtoi, hän varsin todennäköisesti yrittää konseptillaan uudelleen.

Tretjakov ei tiedä, mitä johdon koneille tulossa olleet etähallintaohjelmat olisivat organisaation järjestelmässä tehneet mutta tuskin mitään laillista.

Ennennäkemättömän huijausbuumin myötä Tretjakovin mukaan erilaisia tilausansoja näkyy myös entistä enemmän. Mukaan sopii niin kömpelöitä yrityksiä kuin hyvin huolellisesti mietittyjä huijauksia.

Niin sanotuissa postipakettihuijauksissa henkilö saa viestin, joka ilmoittaa paketin saapuneen tälle mutta linkki ohjaakin ansaan.

Niin sanottujen postipakettihuijausten osalta Kyberturvallisuuskeskus on selvittänyt tietovuotoepäilyjä yhdessä Postin kanssa. Posti kiistää, että siltä olisi vuotanut dataa rikollisten käsiin, vaikka viestien tiedot ovat vaikuttaneet aidoilta.