Elon Muskin johtama Neuralinkkertoo Twitterissä saaneensa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta luvan ensimmäisille ihmiskokeille. Yhtiön tavoitteena on luoda aivoimplantteja, joiden avulla esimerkiksi näkö- tai liikuntakykynsä menettäneet ihmiset voivat palauttaa kehonsa toimintoja. Myös laajempia mahdollisuuksia on mainittu.

FDA ei ole kommentoinut asiaa, mutta Neuralinkin mukaan nyt saatu lupa on seurausta läheisestä yhteistyöstä viraston kanssa.

Yhtiö ei ole vielä aloittanut rekrytointiprosessia koehenkilöille, mutta aikoo ilmoittaa lisää lähiaikoina.

Neuralink on testannut teknologiaansa apinoilla. Yhtiön on väitetty aiheuttaneen eläimille suurta kärsimystä ja lukuisia apinoita on kuollut kokeissa. Raporttien mukaan Musk ei ole sietänyt testien hitautta ja siksi niissä on hutiloitu ja tehty virheitä.

Juuri turvallisuushuolet ovatkin olleet syynä sille, ettei FDA ole aiemmin antanut lupaa ihmiskokeille. Huolet ovat liittyneet esimerkiksi siihen, voidaanko asennettuja implantteja poistaa turvallisesti.

Uutistoimisto Reuters raportoi toukokuun alussa yhtiön sisäisen valvontaelimen epäillystä eturistiriidasta. Lain mukaan yhtiöllä täytyy olla riippumaton valvontaelin huolehtimassa koe-eläinten asianmukaisesta kohtelusta. Selvityksen mukaan yhtiö on nimennyt valvontaelimeensä useita jäseniä, jotka ovat itse tekemisissä eläinten hoidon tai tutkimuksen kanssa ja voivat hyötyä taloudellisesti testien etenemisestä.

Musk näyttää osuneen arviossaan lähelle, kun hän joulukuun alussa ilmoitti yhtiön aloittavan kliiniset ihmiskokeet puolen vuoden kuluttua. Aiemmat arviot sen sijaan ovat menneet usein pieleen, sillä alkujaan ihmiskokeiden piti alkaa jo vuonna 2020.