Finnet-liitto on alueellisten tietoliikenneyhtiöiden edunvalvonta- ja yhteistyöelin eli ryhmä koostuu pitkälti entisaikojen puhelinyhtiöistä ja -yhdistyksistä, jotka eivät ole päätyneet isojen operaattoreiden talliin. Finnet on toistuvasti kuuluttanut kiinteiden nettiyhteyksien etuja mobiiliverkkoihin nähden, koska niiden vahvuus on juuri lankaverkoissa.

Finnet-liitto kertoo nyt, että siihen kuuluvat tietoliikenneyhtiöt aikovat investoida valokuituyhteyksiin 500 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä. Investoinnin voimin puolet Suomen miljoonasta omakotitalokiinteistöstä sekä tuhannet 5g-tukiasemat voitaisiin liittää huippunopeaan valokuituverkkoon, Finnet laskee.

”Jokaiseen asuin- ja yrityskiinteistöön sijainnista riippumatta tarvitaan nopea ja luotettava nettiyhteys. Sellainen, jonka kapasiteetti on lähes loputon ja johon sää ei vaikuta”, Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen perustelee tiedotteessa.

Puolen miljardin euron sijoitus kertoo siitä, että Finnet-ryhmä on korottamassa panoksia.

”Kymmenen edellisen vuoden aikana jäsenyhtiömme investoivat valokuituun jo noin 300 miljoonaa euroa. On hienoa nähdä kotimaisten yhtiöiden kasvattavan investointivalmiuttaan, vaikka ajat ovatkin kaikille kovat”, Matilainen sanoo.

Finnet-liitto perustelee valokuituverkkojen rakentamista muun muassa verkkopalvelujen tasa-arvoisuuden takaajana.