Yhdysvalloissa nähtiin taannoin erikoinen episodi. Sotheby’s-huutokauppa toi myyntiin harvinaisen, vuodelta 1787 peräisin olevan alkuperäiskopion maan perustuslaista. ConstitutionDAO-niminen ryhmä arveli, että olisi valtavan hienoa ostaa tuo kappale porukalla, joukkorahoituksella.

Ehkä hieman yllättäenkin idea sai tuulta purjeisiinsa ja ryhmä onnistui keräämään kryptovaluuttaa innokkailta peräti 47 miljoonan dollarin edestä. Ryhmä ei kuitenkaan uskaltanut tehdä voittavaa huutoa, joten historiallinen esine myytiin muualle 43 miljoonalla dollarilla.

Ryhmä katsoi, ettei sille olisi jäänyt enää riittävästi rahaa kappaleen vakuuttamiseen, kuljettamiseen ja säilyttämiseen, jos se olisi halunnut voittaa huutokaupan.

Kun ryhmä ei huutokauppaa voittanut, oli sillä hallussaan lähes 50 miljoonan dollarin edestä kryptovaluuttaa, joka piti palauttaa osallistujille. Palautus ei käykään ihan käden käänteessä, kertoo The Verge.

LUE MYÖS:

Osallistujien pitää manuaalisesti pyytää palautusta, joten viikkoa myöhemmin ryhmällä on edelleen hallussaan lähes 23 miljoonan dollarin edestä muille kuuluvaa kryptovaluuttaa. Palautus saattaa kestää hyvän tovin, riippuen paljon siitä, kuinka kiinnostuneita, saati osaavia, ovat palautusten pyytäjät.

Yksi ryhmän edustajista kertoi Vergelle, että suunnitelmissa on ollut jonkinlaisen koulutusmateriaalin luominen, että osallistujat osaavat hakea palautusta. Tilanne ei hänen mukaansa ole aivan ideaali, kun ihmisillä on edessään täysin uudenlainen haaste.

Kerätty valuutta oli etheriä, johon usein liittyvät myös suuret transaktiomaksut, Verge kertoo. Pelkästään lahjoitusten keräämisessä maksuihin meni noin miljoonan dollarin verran, ja nyt on lisää maksuja tiedossa, kun valuuttaa palautetaan.

Juuri pienissä ether-siirroissa maksut tuntuvat kohtuuttomilta. Ongelma ei olisi merkittävä, jos lahjoitukset olisivat olleet suuria, mutta keskimäärin lahjoitukset olivat suuruudeltaan reilun 200 dollarin arvoisia. Yksi osallistuja kertoi osallistuneensa 170 dollarilla, ja hänen siirrostaan maksua kertyi 50 dollaria.

Jos parin sadan edestä liikuttaa etheriä ja molempiin suuntiin napataan tuo 50 dollaria, menee potista puolet hukkaan. Vergen mukaan tämäkin arvio saattaa olla jopa hieman optimistinen.

Ryhmässä on monia pettyneitä, jotka toivoivat, että puihin menneen huutokauppahankkeen jälkeen kerätyllä valuutalla tehtäisiin jotain muuta huomattavaa, mutta sen sijaan ryhmän vetäjät päätyivätkin vain palauttamaan valuuttoja.