Lukuisat Microsoftin työntekijät syyttävät työnantajaansa myrkyllisestä työyhteisöstä, jossa huonosti käyttäytyvät miespuoliset pomot saavat mellastaa vapaasti, jos he ovat saaneet aikaan riittävästi tuloksia ja nousseet riittävän korkeaan asemaan.

Business Insiderin laajassa artikkelissa haastatellut työntekijät ovat sitä mieltä, että toimitusjohtaja Satya Nadellan vuonna 2014 aloittamat puheet ”uudesta, pehmeämmästä Microsoftista” ovat jääneet vuosien varrella sanahelinäksi. Nadellaa kritisoidaan konflikteja ja vaikeita päätöksiä vältteleväksi persoonaksi, joka mielellään lakaisee kohuja maton alle.

Artikkelin mukaan Microsoftin kaksi ensimmäistä toimitusjohtajaa, perustaja Bill Gates ja Steve Ballmer, loivat omilla persoonallisuuksillaan ja johtamistyyleillään Microsoftille yrityskulttuurin, jossa ”huoneen älykkäimmältä henkilöltä” siedettiin millaista käytöstä vain. Tämä on johtanut yrityskulttuuriin, jossa firman ”kultapojat” ovat käytännössä koskemattomia.

Eräs näistä ”kultapojista” on firman HoloLens-pomo Alex Kipman, jonka kerrotaan esimerkiksi katsoneen virtuaalilaseilla erotiikkaviihdettä alaistensa edessä ja lähennelleen naispuolisia työntekijöitä esimerkiksi ei-toivotun hartioiden hieromisen muodossa. Henkilöstöosaston kerrotaan nykyään lähettävän hänelle mukaan valvojan jokaiseen kokoukseen.

LUE MYÖS:

Muiksi korkeassa asemassa oleviksi ongelmamiehiksi kerrotaan esimerkiksi Terry Myerson, jonka kerrotaan olleen aggressiivinen, alaisiaan kiusaava ja räjähdysherkkä, sekä alaistensa julkisesta nöyryyttämisestä ja juoksuttamisesta syytetty Azure-pomo Tom Keane. Myerson lähti Microsoftilta vuonna 2018, Keane sen sijaan siirrettiin tänä vuonna uusiin tehtäviin 30 päivän lomautuksen jälkeen.

Microsoftin osakkeenomistajat peräänkuuluttivat marraskuussa 2021 firmaa kertomaan julkisesti siitä, miten sen seksuaalisen ahdistelun ja sukupuoliperusteisen syrjinnän vastaiset käytännöt ovat käytännössä tehonneet. Se teki niin lopulta nyt marraskuussa.

Työntekijöiden sisäiset huolet ovat pahentuneet sen jälkeen, kun Microsoftin ilmoitettiin tämän vuoden tammikuussa aikovan ostaa pelistudio Activision Blizzardin, joka on ryvettynyt samanlaisten kohujen keskellä. Sitä syytetään esimerkiksi pitkään jatkuneesta seksuaalisen ahdistelun ja sukupuolisyrjinnän kulttuurista.

”Emme pysty huolehtimaan edes omasta talostamme”, sanoo eräs Business Insiderin nimettömänä haastattelema Microsoftin työntekijä. ”Ja nyt olemme ostaneet uuden, joka on vielä pahemmassa kunnossa.”

Ennen Nadellan toimitusjohtajakautta Microsoftilla nähtiin aikoinaan vanhanaikaisempiakin tempauksia. Esimerkiksi Azure-kehittäjille suunnatussa tapahtumassa nähtiin vuonna 2012 naisten esittämä tanssiesitys, jossa laulettiin “the words micro and soft don’t apply to my penis”, eli että yhtiön nimestä löytyvät viittaukset mikrokokoon ja pehmeyteen eivät päde laulajan penikseen.