Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on pyytänyt Applea avaamaan kaksi iPhonea, joiden uskotaan kuuluvan Pensacolan laivastotukikohdassa kolme ihmistä ampuneelle miehelle.

Tukikohdan ilmailukoulussa opiskelleen saudiarabialaisen epäillään jättäneen yhden puhelimen autoonsa ja kantaneen toista mukanaan ammuskelun aikana, kirjoittaa CNN. Mies kuoli tulitaistelussa viranomaisten kanssa.

CNN:n mukaan FBI lähetti Applelle hiljattain kirjeen, jossa se pyytää teknologiajättiä ohittamaan puhelinten pääsykoodit. FBI on vahvistanut yhteydenoton Applen suuntaan, mutta ei ole suostunut kommentoimaan kirjeen sisältöä.

Tapaus muistuttaa pitkälti vuoden 2015 kahnausta, jossa FBI vaati Applea avaamaan Kalifornian San Bernardinossa ammuskelleen miehen puhelimen. Apple ei tähän suostunut, ja lopulta asiaa puitiin oikeudessa asti.

Ongelma ratkesi kuitenkin yllättäen FBI:n saadessa laitteen auki ilman Applen apua, jolloin myös oikeustoimista luovuttiin.

Applen mukaan sillä ei ole pääsyä laitteisiin, sillä pääsykoodit säilötään iCloud-pilven sijasta itse puhelimiin. Pilvipalveluun tallennetut tiedot yhtiö kyllä pystyy toimittamaan viranomaisille.

Applen tiukka kanta on jo pitkään ollut, että takaoven rakentaminen yhteen ainoaan laitteeseen ei yksinkertaisesti ole mahdollista – jos näin tehtäisiin, samalla vaarantuisivat kaikki muutkin laitteet ympäri maailman.