Huawein AppGallery -sovelluskaupasta on paljastunut peräti 190 Android-sovellusta, joiden mukana laitteeseen on ujutettu troijalainen, kirjoittaa Bleeping Computer. Kaikkineen näitä sovelluksia on ladattu jopa 9,3 miljoonaa kertaa.

Nämä sovellukset on sittemmin poistettu AppGallerystä, mutta käyttäjän on itse hävitettävä jo ladattu sovellus omalta laitteeltaan.

Löydön tehneet venäläisen virustorjuntayhtiö Dr.Webin tutkijat tunnistivat troijalaisen Android.Cynos.9.originiksi, joka on muokattu versio Cynos-haitakkeesta. Nämä tyyppiset troijalaiset pystyvät lukemaan ja lähettämään tekstiviestejä, lataamaan uusia sovelluksia sekä keräämään dataa ja paikkatietoja.

Yksi vaara on se, että haitake tekee konnien määrittelemiä maksullisia kuukausitilauksia saastuneen puhelimen omistajan nimissä.

Saastutetut sovellukset ovat olleet pääosin mobiilipelejä, joita on tarjolla venäjäksi, kiinaksi sekä englanniksi. Troijalaisen havaitsemista on voinut jarruttaa se, että luvattu pelituote on ollut haitakkeesta huolimatta toimiva.

Ladatuimmat pelit, jotka ovat pitäneet sisällään muokatun Cynos-haitakkeen:

  • Hurry up and hide (2 000 000 latausta)
  • Cat adventures (427 000 latausta)
  • Drive school simulator (142 000 latausta)

Voit katsoa koko listan saastuneista sovelluksista täältä.