Sveitsiläiset tutkijat ovat julkaisseet avoimen lähdekoodin ohjelman, jonka avulla pääsee tutkimaan maailmankaikkeutta virtuaalitodellisuudessa, kirjoittaa AP News. Virup (Virtual Reality Universe Project) -niminen ohjelma on tekijöidensä mukaan suurin koskaan kehitetty kolmiulotteinen virtuaalitoteutus maailmankaikkeudesta.

Käytännössä kyse on samanlaisesta visuaalisesta mallinnuksesta kuin Googlen Earth-palvelu, sillä erotuksella että Virup esittää koko universumia. Järjestelmää pyörittävät algoritmit tuottavat katsojan silmien eteen kuvia, joista osa näyttää vr-laseilla katsottuna olevan metrin päässä katsojasta, osa taas äärimmäisen kaukana.

Lausannen polyteknisen yliopiston insinöörit, astrofyysikot ja kokeellisten näyttelyjen asiantuntijat mallinsivat maailmankaikkeuden yhdessä. Simuloitua maailmankaikkeutta voi tutkia vr-laseilla, elokuvateatterien 3d-järjestelmillä, planetaarioiden kupunäytöillä tai kaksiulotteisesti omalla tietokoneella.

Virupin voi ladata myös omalle koneelleen myös kevennettynä versiona, joka sisältää vain universumin parhaat maisemat. Tämäkin versio vie tosin gigakaupalla levytilaa.

Aiemmin uutisoitiin Japanissa kehitetystä Uchuu-simulaatiosta, joka niin ikään mallintaa virtuaalisesti koko tunnetun universumin.