Microsoft on ryhtynyt parantamaan palvelimiensa suorituskykyä ja energiatehokkuutta upottamalla ne nesteeseen. Teknologia on ollut olemassa jo muutaman vuoden, mutta Microsoft kertoo olevansa ”ensimmäinen pilvipalvelun tarjoaja, joka käyttää kaksivaiheista uppojäähdytystä hyötykäytössä”.

Kun laitteista kaivetaan aina vain enemmän tehoa, alkaa niiden lämpökin nousta. Raskaassa kryptovaluutan louhimisessa on uppojäähdytystä käytetty jo jonkin aikaa, ja niinpä Microsoftkin päätyi sitä kokeilemaan. Tällä hetkellä uppojäähdytystä testataan yhdessä Microsoftin datakeskuksessa.

Teknologia perustuu 3M:n sähköä johtamattomaan nesteeseen, johon palvelinräkki on upotettuna. Neste kiehuu jo 50 celsiusasteessa, joten palvelimien ympärillä lämmetessään se alkaa kiehua ja kiehuessaan haihduttaa lämpöä. Suljetun tankin yläosassa puolestaan on lauhdutin, joka saa kaasun jälleen viilenemään ja satamaan nesteenä takaisin alas. Lauhdutin puolestaan siirtää ylimääräisen lämmön ilmaan tankin ulkopuolella.

Microsoftin mukaan uppojäähdytys auttaa palvelimien hetkellisissä kovissa kuormituksissa, kun palvelimia voidaan tilapäisesti ylikellottaa ilman vaaraa ylikuumenemisesta. Lisäksi palvelimet voidaan pakata pienempään tilaan kuin perinteisemmillä jäähdytyskeinoilla. Microsoft on myös huomannut uppojäähdytyksen pienentävän palvelimien virrankulutusta 5–15 prosenttia. Toiveissa on, että tehokas jäähdytys auttaisi vähentämään laiterikkoja.

Microsoft on aiemminkin kokeillut erikoisia jäähdytystapoja datakeskuksilleen. Vuonna 2018 yhtiö upotti datakeskuksen mereen Skotlannin pohjoispuolella. Viileätä merivettä jäähdytyksessään käyttävä datakeskus sijaitsee vesitiiviissä säiliössä, joka on täytetty typellä. Näin korroosiokaan ei pääse datakeskuksen laitteita nakertamaan.