Pc:n ruudulta tallennettuun videomateriaaliin törmää nykyisin miltei kaikkialla.

Peli­videot viihdyttävät monissa palveluissa, ja ohjeet sovelluksen käyttöön tai ongelmanratkaisuun annetaan yhä useammin tekstin sijasta videomuodossa.

Näytön tapahtumia kaappaamalla voidaan tehdä myös monia muita asioita: esimerkiksi piirtoalustaa käyttävän taiteilijan työskentelyä voi seurata viiva viivalta. Myös monet muut luovien alojen ammattilaiset ja harrastajat voivat koota työskentelystään esimerkkivi­deoi­ta, jotka näyttävät, miten hommat aivan käytännön tasolla hoidetaan.

Vertailimme neljän ohjelmiston ominaisuuksia. Testissä olivat mukana Flashback Express, OBS Studio, Xsplit Broadcaster ja Icecream Screen Recorder.

Striimaus on yksinkertaisimmillaan äärimmäisen helppoa: käytännössä ei tarvita muuta kuin kirjautuminen halutun palvelun tilille ja napinpainallus, ja näytön tapahtumat siirtyvät verkkoon.

Esimerkiksi opas­­vi­deon tekemisessä on kuitenkin omat kommervenkkinsä. Jos videoon halutaan vaikkapa selostus, se voidaan toteuttaa joko reaaliajassa, puhumalla mikrofoniin käytön aikana, tai jälkikäteen. Mikäli pyöritetään raskaita sovelluksia, kuten uutuuspelejä, joudutaan striimaamiseen ottamaan joskus käyttöön täysin erillinen kone.

Testin sovelluksista yksikään ei ole ainakaan ilmaisversiossaan täydellinen tai edes kovin lähellä sitä. Puutteita on joko toimintovalikoimassa tai käytettävyydessä, pahimmillaan hieman molemmissa.

Lue striimaussovelluksien testi tästä linkistä.