Aikoinaan koulussa opetettiin, että Amazonin sademetsä toimii maapallon keuhkoina ja sademetsän katoaminen olisi huono juttu. Sama viidakon laki tuntuu pätevän pilvipalveluja tarjoa­vaan Amazoniin (Azuren, Google Cloudin ja muutaman muun ison palveluntarjoajan ohella). Silloin kun näille sattuu huono päivä, vaikutukset ovat maailmanlaajuisia.

Onneksi huonoja päiviä sattuu harvoin ja totaalikatkoksia sitäkin harvemmin. Kuitenkin tätä kirjoittaessani Amazonin oletusdatakeskukseen US-EAST-1 osui kohtuullisen pitkäkestoinen ja kokolailla kaikenkattava katkos.

Seurauksena isohko kattaus kaikenmoisia tunnettuja palveluita ympäri maailmaa otti osumaa: salasanapalvelu 1Password, The Washington Post, työpaikkojen arvostelusivusto Glassdoor, fyysisen maailman iot-vempeleet kuten iRobotin robottipölynimurit…

Oman osansa vuosien varrella toki ovat saaneet muutkin isot pilvipalvelut. Syys-lokakuun 2020 paikkeilla Azuren autentikointipalvelut kärsivät maailmanlaajuisista ongelmista tuntikaupalla aiheuttaen isoja ongelmia yksittäisten pilvipalveluasiakkaiden lisäksi myös Office 365:n puolella. Luonnollisestikin O365:n takutessa moni työpaikka ja koulu jumittaa pahasti.

Ovathan Internetin isot pojat palvelunsa erittäin vikasietoiseksi rakentaneetkin.

Internet rakennettiin alunperin vikasietoiseksi, ja ovathan Internetin isot pojat palvelunsa erittäin vikasietoiseksi rakentaneetkin. Nämä yksittäiset joidenkin tuntien mittaiset katkokset ovat silti antaneet esimakua siitä, mitä kävisi jos katkokset eivät olisikaan vain tuntien mittaisia. Ennen pilviaikakautta yksittäisen datakeskuksen tipahtaessa verkosta ongelmissa oli todennäköisesti vain yksi taho tai hyvin rajattu joukko asiakkaita huomattavasti pienemmän palveluntarjoajan puolella.

Toisin on nykyään. Mikäli esimerkiksi Amazon kokonaisuudessaan jollain ilveellä tipahtaisi linjoilta vaikkapa viikoksi, vaikutukset olisivat jäätäviä. Ajan mennessä eteenpäin vaikutukset olisivat koko ajan suurempia, yksi jos toinen värkki kun nykyään vaatii internet-yhteyden ja oman pienen pilvikuplansa toimiakseen.

Kenellä tahansa hymy hyytyy, kun ovikello lakkaa soimasta, sähkölukko ei päästä kotiin, termostaatti ei anna säätää lämpötilaa eikä Mustikaan saa älykippoonsa ruokaa automaattisesti. Ostin taannoin ulkokäyttöön tehdyn valvontakameran kesämökille, mutta fyysisestä liiketunnistimesta ja muistikorttipaikasta huolimatta urpo ei toimi ilman nettiyhteyttä lainkaan. Ei, vaikka sen ensin konffaisi käyttökuntoon verkkoyhteyden ollessa päällä. Jippii. En enää ikinä osta mitään vaikka halvalla saisin, enkä varsinkaan silloin.

Nykysuunta on siitä huono, että näiden pilvirekkuloiden päälle rakennetut palvelut toki tehdään niiden omien komponenttien avulla. Toiseen pilveen siirtyminen ei sitten tapahdukaan vain raahaamalla fyysisiä palvelimia tai kopioimalla virtuaalikoneita seuraavaan palveluntarjoajan konesaleihin, vaan edessä on pitkä palvelun uudelleenrakentaminen, jos on pakko vaihtaa leiriä. Mutta onneksi Amazon, Azure tai mikä se valittu alusta onkaan, on sellainen, että tarvetta (pakko)vaihtamiseen ei ikinä ole eikä tule. Eihän?

Kirjoittaja toimi MBnetin ylläpitäjänä 1999–2013 ja työskentelee nykyään Forcepoint-tietoturvayrityksessä sen maailmanlaajuisten projektien parissa järjestelmäsuunnittelijana. Twitter: @the_jaba