Maaliskuun alusta lähtien uuden Android-mobiililaitteen ostaja voi valita Googlen sijasta jonkin vaihtoehtoisista oletushakukoneista. Google on nyt julkaissut listan hakukoneen eurooppalaisista vaihtoehdoista, kirjoittaa ZDNet.

Suosiolla hakukonejätti ei toki ole paikkaansa luovuttamassa, mutta heinäkuussa 2018 Euroopan komissio antoi yhtiölle 4,34 miljardin euron sakot markkina-aseman väärinkäytöstä. Tämän seurauksena Google on myöntynyt jatkossa tarjoamaan vaihtoehtoja Android-puhelimen käyttöönoton yhteydessä. Euroopassa myytävissä Android-laitteissa näytetäänkin maaliskuusta lähtien lista vaihtoehtoisista hakukoneista. Mikäli käyttäjä valitsee oletushakukoneeksi jonkin muun kuin Googlen, asennetaan tämän sovellus automaattisesti puhelimeen ja Chrome-selaimen hakupalkkiin.

Listalle on ollut kova tunku ja sinne päästäkseen muiden hakukoneiden piti osallistua huutokauppaan. Googlen kovimmiksi haastajiksi osoittautuivat DuckDuckGo ja info.com, jotka valloittivat sijat 1-2 kaikissa ETA-alueen maissa Iso-Britanniaa lukuun ottamatta. Edgen oletusselain Bing sai ykköspaikan brittiläisissä laitteissa. Huutokauppa uusitaan kolmen kuukauden välein.

Jokaisessa maassa käyttäjät saavat kolme vaihtoehtoa Googlelle. Suomessa vaihtoehtojen joukkoon pääsi myös venäläinen Yandex.

Korjattu 14.1. 14:55 - tekstissä oli aiemmin EEA-alue, mutta sehän on toki suomeksi ETA-alue. Korjasimme.