Kryptovaluutat ovat syöksyneet viime viikkoina vauhdilla. Keihäänkärki bitcoinin hinta on ollut tänään noin 3640 dollaria, mikä on lähellä kuukauden alhaisinta hintaa. Sunnuntaina se piipahti jopa 3600 dollarin alapuolella.

Syyskuussa hinta oli hieman alle 6500 dollaria.

Kovimmat huippuhinnat nähtiin viime joulukuussa, kun bitcoinin hinta kävi jopa 20 000 dollarin yläpuolella.

Media on veistellyt bitcoinin arvosta ja etenkin sen arvon menetyksestä lukuisia kohujuttuja vuosien varrella. Negatiiviset uutiset tuppaavat myymään paremmin kuin positiiviset. Ja kukapa ei haluaisi naureskella kohuvaluutan epäonnelle, varsinkin jos sattuu kärsimään itse pienestä kateudesta krypto-hannuhanhia kohtaan!

Bitcoinin ”kuolinilmoituksia” seuraavan 99Bitcoins-sivuston mukaan bitcoin on kuollut mediassa jo 326 kertaa (tällä hetkellä jo mahdollisesti enemmänkin!). Käytännössä tämä tarkoittaa, että maailmassa on julkaistu näin monta kuolemaa povaavaa bitcoin-juttua.

Lue myös: Bitcoinin rankka syöksykierre: ”Ostajia ei ole enää jäljellä"

Todellisuudessa näitä juttuja lienee tietenkin moninkertainen määrä, sivusto kun näyttää listaavan pelkkiä englanninkielisiä artikkeleita.

Median näkökulmasta on pakko myöntää, että tilanne on huvittava. Reddit-käyttäjä intelligent-chimp on koonnut mediakuolemista jopa graafin:

Syntyi ja kuoli pian sen jälkeen? Mediassa on veikkailtu bitcoinin kuolemaa jo vuodesta 2010 lähtien.

Ensimmäinen julkistettu kuolema oli vuonna 2010, jolloin bitcoinin arvo oli 0,23 dollaria. Tuolloin valuuttaan sijoittaneista moni saattaa olla nykyään miljonääri, elleivät ole sitten myyneet omistuksiaan vuosien varrella erinäisten ennätyshintojen kohdalla.

Bitcoin-sivustot muistuttelevat tietysti, että bitcoin on pompannut takaisin jo monta kertaa aiemminkin.

Mikä sitten on totuus? On mahdotonta sanoa, pystyykö bitcoin vielä nousemaan uusiin ennätyslukemiin.

Se kiinnostanee ainakin eksentristä it-miljonääri John McAfeeta, joka lupasi vuoden 2017 kesällä popsia omat sukukalleutensa televisiossa, mikäli bitcoin ei nouse kolmessa vuodessa yli 500 000 dollariin. Hypen nostamiseen vaikuttanee muun muassa se, että herran oma firma louhii tai ainakin louhi bitcoinia.

Laskusuhdannetta 2017-2018. Kryptopörssi Coindeskin graafi.

Nousuun uskovat epäilemättä lukuisat ”hodlaajat” jotka uskovat, että suunta on pitkällä tähtäimellä ylöspäin. Redditissä bitcoin-uskovaiset pohtivat, olisiko tämän vuoden arvonlaskun takana mieluumminkin laaja hyökkäys valuuttaa kohtaan kuin kuplan puhkeaminen.

Tällä hetkellä hinta on hieman alle vuoden 2017 kesän lukemia, joita pidettiin silloin naurettavan kovina. Vuoden 2017 marraskuusta lukien hintakäppyrä kuitenkin näyttäytyy masentavana.