Kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager mätkäisi Googlelle noin kaksi vuotta sitten 2,4 miljardin euron sakon. Syynä oli yhtiön omien verkkokauppahakulinkkien suosiminen kilpailijoiden kustannuksella.

Seurauksena Google tarjosi kilpailijoilleen mahdollisuutta hankkia mainostilaa hakukonetulosten näkyvimmiltä paikoilta, jotka se oli aiemmin varannut vain itselleen.

Vestagerin mukaan muutosta on kyllä tapahtunut, muttei tarpeeksi. ”Saatamme nähdä [Googlen] kilpailijoita shoppailuosiossa ja saatamme nähdä klikkausmäärien kasvaneen kauppojen osalta. Kilpailijat eivät kuitenkaan saa edelleenkään kovin paljon liikennettä ostosvertailun kautta”, Vestager toteaa.

Brittiläinen Foundem-hintavertailupalvelu on valittanut, että Google rikkoo EU:n asettamia sääntöjä. Sama yritys oli käynnistämässä myös alkuperäistä tutkintaa, joka siis johti 2,4 miljardin euron sakkoihin.

Toinen miljardisakko liittyy Android-käyttöjärjestelmän kytkyihin kuten Googlen omaan hakukoneeseen, Chrome-selaimeen ja muihin Googlen palveluihin. EU:n mukaan digijätti syyllistyi kartellimaiseen toimintaan, kun se piti Google-palvelujen tarjoamista ehtona puhelinvalmistajien pääsylle Google Play -sovelluskauppaan.

”Google tarjoaa nyt valintaruudun, jossa voi valita oletuksena myös kilpailijoita – hinnoilla, jotka ovat huomattavasti kohtuullisempia kuin ensimmäisessä versiossa. Nähtäväksi jää, kuinka tämä toimii. Seuraamme tilannetta hyvin tarkasti”, Vestager totesi.

Muutos liittyy Googlen lupaukseen, jonka mukaan myös kilpailevilla hakukoneilla on mahdollisuus päästä Android-laitteiden oletushakukoneeksi Euroopassa – jos käyttäjä niin mielii. Etuoikeudesta joutuu kuitenkin maksamaan, mitä kilpailijat pitävät edelleen epäreiluna käytäntönä.