Mediasoitin Kodi on ollut hiljattain myrskyn silmässä. Euroopan unionin tuomioistuin linjasi, että laittomilla lisäosilla höystetyn, niin sanotun Kodi Boxin myyminen on laitonta.

Markkinoilla on medialaitteita, joihin on esiasennettu lisäosia, jotka mahdollistavat tekijänoikeuksilla suojatun sisällön laittoman katselun. Tällaisten laitteiden myynti on Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksen mukaan laitonta. Usein tällaiset laitteet on varustettu Kodi-ohjelmistolla, Neowin kirjoittaa.

Tähän asti viranomaiset ja tekijänoikeuksia valvovat järjestöt ovat olleet kiinnostuneita vain tahoista, jotka kehittävät ja levittävät tällaisia lisäosia. Vastaisuudessa tähtäimeen otetaan Britanniassa myös yksittäiset käyttäjät, jotka ovat hankkineet laittomilla lisäosilla varustetun medialaitteen.

Valvonnasta vastaa Federation Against Copyright Theft (FACT), joka työskentelee tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Valvojat saavat käyttöönsä yksittäisten medialaitteiden ostajien tietoja, kun virkavalta suorittaa kotietsintöjä myyjien tiloissa.

Aluksi valvojat ovat kiinnostuneita vain tällaisista henkilöistä, mutta mikään ei estä laajentamasta toimintaa myöhemmin kattamaan myös muita Kodin kautta sisältöä laittomasti katselevia yksityiskäyttäjiä. Näytön hankkiminen epäillystä rikoksesta voi kuitenkin osoittautua tällaisissa tapauksissa huomattavasti hankalammaksi.

Kodin kehittäjät harkitsevat drm-kopiointisuojauksen tuen lisäämistä soittimeensa. Vaikka asia on vasta harkinnassa, on se ehtinyt aiheuttaa laajaa vastarintaa. Eniten laittomien lisäosien suosiosta kärsivät kuitenkin Kodi-ohjelmiston kehittäjät itse.