BBC kertoo, että Ranskan kyberrikosyksikkö C3N sai keväällä vihjeen, jonka avulla he pääsivät pahamaineisen Retadup-viruksen keskuspalvelimen jäljille.

Retadup-virusta oltiin levitetty yli sataan maahan, mutta selkeästi eniten siitä kärsivät Keski- ja Etelä-Amerikan valtioiden kansalaiset. Levityskeinoina käytettiin niin usb-tikkuja kuin huijausviestejä, jotka lupailivat nopeaa rikastumista tai pornoa.

BBC:n mukaan saastuneita koneita käytettiin kryptovaluutta moneron louhumiseen, mutta myös kiristysohjelmien levittämiseen sekä datan kaappaamiseen israelilaisista sairaaloista. Virus ehti tehtailla luojilleen miljoonia euroja.

Vaikka Retadup olikin lähinnä rahanansaintakeino, saastutetut koneet toimivat myös bottiverkkona, jolla olisi tarvittaessa saanut aikaan pahaa jälkeä.

”850 000 saastunutta tietokonetta tarkoittaa massiivista tuhovoimaa, joka riittää kaatamaan kaikki verkkosivut mitä planeetalta löytyy. Jopa hyvin suojatut instituutiot olisivat saattaneet lamautua”, C3N:n johtaja Jean-Dominique Nollet kommentoi.

Vaikka Retadup tuhottiinkin, viruksen kehittäjät ovat edelleen vapaalla jalalla.

Lähde: Tivi