Cornellin yliopiston tutkijat kehittävät yhteistyössä Google Jigsaw’n ja Wikimedian kanssa ohjelmistoa, joka havaitsee nettikeskusteluista verbaalisia ennakko-oireita, joiden perusteella keskustelu voi lähteä kiihtymään.

The Verge kertoo, että ohjelmaa testattiin Wikipedia-artikkelin keskusteluosiossa, jossa väännetään kättä ehdotetuista muutoksista tietosanakirjan artikkeleihin. Sen myötä ohjelma oppi ennustamaan, tuleeko keskustelu päättymään hyvässä hengessä vai riidellen.

Hyvää keskusteluhenkeä ennustivat tervehdykset, kiitollisuutta ilmaisevat kommentit, argumentteja pehmentävät sanavalinnat ja kiitos-sanan viljeleminen. Näillä luotiin ilmapiiri, jossa voi myöntää olleensa väärässä ilman kasvojen menettämistä.

Varoitusmerkkeihin laskettiin toistuvat, suorat kysymykset ja lauseiden aloittaminen englanniksi toisen asteen pronomineilla eli puhutellen sinua tai teitä. Sellainen puhetapa osoitti, että joku yrittää tehdä asiasta henkilökohtaista.

Näiden merkkien skannaamisen lisäksi mitattiin keskustelun sävyn myrkyllisyyttä Googlen Perspective API:lla, joka on siihen tehtävään kehitetty.

Lopputuloksena ohjelmisto osasi arvata 65 prosentin todennäköisyydellä sen, että ystävällisesti alkanut keskustelu muuttuu vielä riidaksi. Ihmiset olivat tässä konetta parempia ja ennustivat 72 prosenttia tapauksista oikein.