Meta kehittää parhaillaan hajautettua, tekstikeskeistä sosiaalista mediaa kilpailijaksi Twitterille. Koodinimellä ”P92” kehitettävän somepalvelun käyttäminen tapahtuisi olemassa olevilla Instagram-tunnuksilla.

Mikä mielenkiintoisinta, projektin kerrotaan tukevan avoimen lähdekoodin somejulkaisustandardi ActivityPubia, jonka pohjalta toimii esimerkiksi Twitterin kilpailija Mastodon. Tämä tekisi uudesta somepalvelusta yhteensopivan sekä Mastodonin että muita ActivityPubia käyttävien palveluiden, kuten Tumblrin ja Micro.blogin, kanssa.

Asiasta kertoi ensimmäiseksi intialainen talousjulkaisu Moneycontrol. Meta on tämän jälkeen vahvistanut osan tiedoista mm. The Washington Postille ja The Registerille.

”Tutkimme itsenäistä, hajautettua sosiaalista mediaa tekstipäivitysten jakamiseen”, kertoi Metan tiedottaja The Registerille antamassaan lausunnossa. ”Uskomme, että on olemassa tilaa erilliselle paikalle, jossa sisällöntuottajat ja julkisuuden henkilöt voivat jakaa päivityksiä mielenkiinnonkohteistaan.”

Platformerin mukaan projekti on edelleen hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta Metan lakiosasto on jo työstämässä siihen liittyviä yksityisyyshuolenaiheita. Platformerin mukaan projektia luotsaa Instagramia johtava Adam Mosseri.

The Washington Post nostaa esille sen, miten lukuisat hajautetusti ylläpidetyt sosiaaliset mediat ovat saaneet lisänostetta, lisähuomiota ja lisärahoitusta viime aikoina, koska Twitterin tulevaisuus näyttää varsin myrskyisältä ja epävarmalta. Elon Muskin ostamassa palvelussa tapahtuneet muutokset ovat herättäneet monet niihin riskeihin, joita keskitetysti ylläpidettyihin sosiaalisiin medioihin liittyy.

Meta kutsuu omaa palveluaan ”hajautetuksi”, mutta on epäselvää mitä tämä tulee käytännössä tarkoittamaan, kun sen takana on yksi yritys, huomauttaa The Washington Postin haastattelema professori Jeff Jarvis New Yorkin kaupunginyliopistosta. Esimerkiksi viime syksystä asti suurta nostetta saanut Mastodon on hajautettu sosiaalinen media, joka koostuu tuhansista keskenään kommunikoivista servereistä. Näitä servereitä ylläpitävät niin organisaatiot, yritykset kuin yksittäiset vapaaehtoisetkin.

On kuitenkin mahdollista, että Meta tarkoittaa yksinkertaisesti vain yhteensopivuutta muiden ActivityPub-somepalveluiden kanssa. Pelkästään tämäkin olisi toki avoimen internetin puolestapuhujien mieleen.

Esimerkiksi Mastodonin luoja Eugen Rochko on pitänyt uutista positiivisena.

”Jos Meta todella työstää uutta ActivityPub-pohjaista sosiaalista mediaa, näen sen ylipäätään hyvin positiivisena signaalina – riippumatta henkilökohtaisista tunteistani Metaa kohtaan”, Rochko kirjoitti.

”Se on ensinnäkin validaatiota koko ekosysteemillemme isoimmalta pelaajalta. Se myös kertoo minulle, että he eivät pidä itseään riittävän vahvana voidakseen enää pitää käyttäjiä aidatussa puutarhassaan. Se tarkoittaa, että vuorovesi on todella kääntymässä yhteentoimivien sosiaalisten medioiden kannalle, ja se on ollut tavoitteena aina.”